2024. május 17. - Paszkál

Korszerűsödő panelek

Több mint kétszáz panellakás energetikai korszerűsítését végezték el az elmúlt hónapokban Győrött a panelprogram keretében - mondta az Ablakcentrum Kft. ügyvezető igazgatója a hétfői átadás alkalmából az MTI-nek.
2009. január 12. hétfő 21:45 - Hírextra
Prohászka Rajmund tájékoztatása szerint 215 millió forintot meghaladó beruházással hajtották végre az ablakcseréket, a homlokzatszigeteléseket és a távfűtés korszerűsítését. Ez utóbbit fogyasztói hőközpont létesítésével érték el. A hőközpontra kötött épületekben szabályozni tudják a fűtést. A tapasztalatok szerint ezzel jelentős energia-megtakarítás és garantált költségmegtakarítás érhető el. Az ügyvezető igazgató példaként hozta fel, hogy míg egy 50 négyzetméteres lakás éves fűtési díja 140-160 ezer forint Győrött, addig a fogyasztói hőközponttal ellátott épületekben ez az összeg nem éri el a 100 ezer forintot évenként.

Prohászka Rajmund az átadáson bejelentette: a január 1. óta érvényes energiatanúsítványt az általuk kivitelezett épületek számára kiállítják. Ezáltal két kategóriával előbbre sorolódnak a lakások az értékelési skálán, ez önmagában értéknövelő tényező egy esetleges eladás esetén - fűzte hozzá.

A panelprogram költségeinek 33 százalékát a lakók fizetik, 33-33 százalékát pedig a győri önkormányzat, illetve az állam állja. Borkai Zsolt polgármester az átadáson emlékeztetett: 2008-ban 69 pályázat érkezett be, a tervezett beruházás értéke közel 2,3 milliárd forint, amelyből a városi támogatás mértéke megközelíti a 760 millió forintot. A hétfői átadáson az első épületek felújítását ünnepeljük - mondta a polgármester. Hozzáfűzte: a város a jövőben is folytatja a lakóépületek energiahatékonyságát javító beruházások támogatását.

2001 óta a panelprogram keretében több mint 7.900 lakás felújítása történt meg, ehhez közel másfélmilliárd forinttal járult hozzá a győri önkormányzat. Ennek eredményeként évente mintegy 40-45 ezer gigajoule fűtési energiát sikerült megtakarítani. A panellakások tulajdonosai és lakói 15-20 százalékkal kevesebb fűtési energiát használnak el és ennek megfelelően kevesebb költséget kell viselniük. A panelprogramban 2001 óta részt vevő Ablakcentrum kft. a tervek szerint ez év nyarán adja át a tízezredeik felújított lakást.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását