2024. május 17. - Paszkál

Idegen nyelven diszlexiásoknak

A hazai felsőoktatásban elsőként a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE) indult idegen nyelvi kurzus diszlexiás és diszgráfiás hallgatók számára; az első félévben két csoportban összesen hat diákot oktattak - közölte Pusztai-Varga Ildikó, az SZTE Idegennyelvi
2009. január 12. hétfő 23:05 - Hírextra
A nyelvtanulási zavarral küzdő hallgatók számára egy kezdő és egy középhaladó csoportban hirdettek angol kurzust az első félévben, februártól ezek a képzések folytatódnak, s indul egy német tanfolyam is - mondta a nyelvtanár.

Az érintett hallgatók kedvezően fogadták az SZTE Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központjával közösen elindított képzéseket, hiszen korábban számos kudarc érte őket a nyelvtanulás során. A diákok korábban számos nyelv elsajátításához fogtak hozzá, de hosszabb-rövidebb kísérletezés után feladták a tanulást - tudatta az oktató.

Hozzátette: az angol a diszlexiával és diszgráfiával küzdők számára nehéznek számít, de a hallgatóknak tanulmányaikhoz szükségük van e nyelv ismeretére, emiatt a kurzuson résztvevők rendkívül motiváltak.

A nyelvi kurzusok indítását egy tréning előzte meg, ezen az intézet oktatói megismerkedhettek azokkal a speciális módszerekkel, amelyek a tanulási nehézségekkel küzdő diákoknál használhatók - közölte Pusztai-Varga Ildikó, aki hozzátette: erre annál is inkább szükség volt, mivel egyelőre nincs a diszlexiás és diszgráfiások számára készült tankönyv.

A nyelvórákon előtérbe kerülnek a vizuális eszközök, a játékos megoldások: a kezdők esetében elsősorban a színek használata, a haladóbb szinteken pedig a mozgóképes tananyagok alkalmazása. Az elsajátítandó anyagot apróbb részekre kell szétbontani, mert a diákok igénylik a rendszeres pozitív visszajelzéseket - fogalmazott az oktató.

Azt is elmondta: a tanfolyamokon - amelyeken harmad olyan gyorsan tudnak haladni, mint egy átlagos órán - a számonkérés sem maradhat el, a diákokkal azonban jó előre pontosan közlik a dolgozatok idejét és tematikáját.

A nyelvtanár kifejtette, mivel a diszlexiás és diszgráfiás hallgatók a legtöbb órán titkolják tanulási nehézségeiket, az őket oktató nyelvtanároknak bizonyos mértékig mentori feladatokat is el kell látniuk, segítve őket egyéb problémáik megoldásában.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását