2024. április 25. - Márk

Feltörekvő franciák

Rekordévet zártak tavaly a francia filmek: 32,7 százalékkal nőtt nézettségük és 22 év alatt ezúttal fordult elő másodszor, hogy megelőzték a hollywoodi versenytársakat: a 188,8 millió mozilátogató 45,7 százaléka francia filmre vett jegyet, és "csak" 44,5
2009. január 12. hétfő 08:22 - Hírextra
Igaz, a siker elsősorban Dany Boon Bienvenus les Ch'tis című fergeteges vígjátékának köszönhető, amely egymaga 20,4 millió nézőt vonzott a francia mozikba. Összességében a mozinézők száma 6,2 százalékkal nőtt, 86,2 millióan voltak kíváncsiak hazai filmekre a CNC országos filmközpont által a múlt héten közzétett statisztika szerint.

A második helyre is francia film került: az Astérix az Olimpián (6,8 millió néző) messze megelőzte a sorban utána következő Madagaszkár 2-őt, Indiana Jonest és az új James Bond-mozit, a Kvantum csendjét.

A francia filmesek Cannes-ból is elhozták az Aranypálmát, Laurent Cantet A falak között című filmje közönségsikerrel is dicsekedhet, 1,6 millióan tekintették meg. A hazai filmgyártás hatékonyságát mutatta az is, hogy míg 2007-ben 11, tavaly 18 film ért el egymillió fölötti nézőszámot.

Az eredmény azonban még ennél is sokkal szebb lehetett volna, ha a filmek internetes kalózváltozatai nem csapolták volna meg jelentősen a mozik látogatottságát. Az Alpa nevű, az internetes kalózkodás ellen küzdő egyesület felmérése szerint Franciaországban tavaly naponta 450 ezer nemrég készült filmet töltöttek le illegálisan a világhálóról.

Más megfogalmazásban: szinte ugyanannyian nézték meg tiltott kópiáról az új filmeket, mint ahányan jegyet váltottak rájuk a mozikban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását