2024. május 8. - Mihály

Elhunyt a legfranciább legfilmes

Elhunyt Claude Berri Oscar-díjas filmrendező, forgatókönyvíró és producer. A francia filmművészet 74 esztendős korában távozott kiemelkedő alakjának halálhírét Nicolas Sarkozy államfő irodája jelentette be hétfőn.
2009. január 12. hétfő 20:25 - Hírextra
Berri a hét végén került a párizsi Pitié-Salpetriere kórházba súlyos állapotban. Ügynöke, Dominique Segall elmondta, hogy "agyi erekkel kapcsolatos" probléma - az AP hírügynökség szerint feltehetően agyvérzés - okozta halálát.

A francia filmes még 1965-ben kapott Oscar-díjat a Le Poulet című rövidfilmjéért.A nemzetközi szakma figyelmét 1986-ban készült A Paradicsom... majd folytatása, ...és a Pokol című filmjeivel hívta fel magára. A provence-i élet Marcel Pagnol tollából született tragikus meséit Gérard Depardieu, Yves Montand és Emmanuelle Beart elevenítette meg rendezésében.

Félévszázados pályafutása alatt többek között megrendezte Emile Zola Germinalját, és producerként közreműködött Roman Polanski Egy tiszta nő című filmjének elkészítésében. De az ő nevéhez fűződik annak a tavaly bemutatott Bienvenue chez les Ch'tis (Isten hozott a Ch'tiknél) című vígjátéknak a produceri munkája is, amely minden idők legsikeresebb francia produkciója lett.

Berri színészként Claude Chabrol filmjeiben is feltűnt."Minden regiszterben képes volt dolgozni és akár megnevettetett, akár megríkatott minket, mindenekelőtt közzétette gondolatait és kérdéseket tett fel, amivel tanította a nézőket" - hangzott az Elysée Palota megemlékezése.

Sarkozy elnök "a francia film leglegendásabb alakjának" nevezte, egyben "a francia film nagykövetének a világban".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását