2024. április 30. - Katalin, Kitti

Alabama vak fiai

Világhírű amerikai gospelkórus ad koncertet szerdán este a Művészetek palotájában: a The Blind Boys of Alabama a Budapesti Tavaszi Fesztivál vendégeként lép fel a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.
2008. március 24. hétfő 12:56 - Hírextra
A Blind Boys of Alabama 1939-ben, jóval Elvis, Little Richard és Al Green feltűnése előtt alakult egy afroamerikaiak számára létrehozott alabamai vakok intézetében.

Az együttes művészei, akik hetvenes éveiket tapossák, ma is vezetik a gospel listákat. Spirit of the Century című, gospel, blues, soul és folk elemeket egyaránt tartalmazó nagysikerű lemezüket 2002-ben "A legjobb hagyományos soul gospel album"' kategóriában Grammy-díjjal jutalmazták. A neves zenei elismerést az azt követő három évben is ők vitték el.

Repertoárjukat negyven éven át a hagyományos gospelzene alkotta, de az elmúlt öt év során feldolgozásokat készítettek többek közt Tom Waits vagy Prince dalaiból, és részt vettek Peter Gabriel és Ben Harper show-műsorában, illetve lemezfelvételén.

Az együttes hatalmas népszerűsége és rangos elismerései mellett is ragaszkodik eredeti küldetéséhez: korszerű és lelkesítő formában hirdeti Isten művét az emberek között.

Jelenlegi vezetőjük megalakulásuk idején is tagja volt az együttesnek. Jim Carter, rendkívüli elkötelezettséggel, kivételes hivatástudattal és egy idős államférfi bölcsességével irányítja a csapatot.

Legújabb, Down in New Orleans című albumuk, amely idén év elején jelent meg, a legkiválóbb New Orleans-i rhythm and blues- és jazzmuzsikusok - Allen Toussaint, a Preservation Hall Jazz Band, a Hot 8 Brass Band, valamint David Torkanowsky zongorista, Roland Guerin basszusgitáros és Shannon Powell dobos triójának - közreműködésével készült. A lemez ötvözi az amerikai zenei hagyomány különböző aspektusait. A Down In New Orleans nyitó száma például a közismert Free At Last című ősi spirituálé feldolgozása.

Az utóbbi években a The Blind Boys of Alabama dolgozott többek között Bonnie Raitt-tel, Randy Travisszel, Solomon Burke-kel, Lou Reeddel és Ben Harperrel. Új albumuk két Mahalia Jackson-dalt tartalmaz.
Forrás: kulturpart.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását