2024. április 25. - Márk

Katona József Színház Kolozsvárott

Ascher Tamás rendezésében Csehov Ivanov című drámájával lép fel Kolozsváron a Katona József Színház a helyi magyar színjátszás 215. évfordulója alkalmából rendezett nemzetközi színházfesztiválon.
2007. november 30. péntek 17:45 - Hírextra
A Kolozsvári Magyar Színház az évforduló alkalmából rendezi meg november 30. és december 10. között az Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivált, amelyen hét ország kilenc társulatának produkciója első alkalommal látható Kolozsváron.

Nagy Noémi, a kolozsvári színház irodalmi titkára az MTI-nek elmondta: a budapesti társulat mellett kiemelendő Lengyelország egyik legnagyobb hagyományú színháza, a krakkói Stary Teatr, amely először lép színpadra Romániában. Ők Moliére Tartuffe című előadását adják elő Mikolaj Grabowski rendezésében.

A fesztivál egyik különlegességének ígérkezik a San Diego-i Yolande Snaith és az ImaGomoves produkciója, a Tiltott szerelmek kertje című táncszínházi előadás. Yolande Snaith 1984 óta dolgozik táncosként, koreográfusként, 1997-ben pedig ő volt Stanley Kubrick utolsó filmjének, a Tágra zárt szemeknek a koreográfusa.

Nagy várakozás előzi meg a toulouse-i székhelyű Théâtre Tattoo A konyha című előadását is. Ezzel a produkcióval ugyanis a társulat részt vett Európa legrangosabb fesztiváljain, egyebek között Párizsban, Edinburgh-ban és Caracasban.

A németországi Kleines Theater Kammesrspiele Landshut társulata Samuel Beckett Ó, azok a szép napok! című előadásával, a madridi Teatro de La Abadía pedig az Emlékezni fogok mindnyájatokra című produkcióval érkezik Kolozsvárra.

Több előadást mutat be a Temesvári Állami Német Színház és a nagyszebeni Radu Stanca Színház, valamint a házigazda szerepét ellátó Kolozsvári Magyar Színház.

Ez utóbbi intézmény igazgatója, Tompa Gábor elmondta: azt szeretnék, ha ez a fesztivál leválna az évfordulós ünnepléstől és önálló rendezvénnyé fejlődne a következő években.

Az idei fesztivál a román kulturális minisztérium nagyarányú támogatása nélkül nem is jöhetett volna létre - mondta Tompa, aki ezzel a rendezvénnyel lehetőséget akart teremteni a kolozsvári közönségnek arra, hogy ízelítőt kapjon Európa színházi életét jellemző kulturális sokszínűségből.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását