2024. május 5. - Györgyi

"Látszatintézkedések helyett valós lépéseket"

Az MDF felszólatja a kormányt, hogy a látszatintézkedések helyett valós lépéseket tegyen az évek óta tartó téli energetikai problémák megoldására - közölte Olajos Péter, a párt Európai Parlamenti (EP) képviselője az MDF Országos Választmányának(OV) kétnap
2009. január 11. vasárnap 17:21 - Hírextra
Olajos Péter elmondta: az energiahelyzetről határozatot fogadott el az OV, emellett meghallgatta Boross Péter képviselő bejelentését a mandátumáról való lemondásáról, illetve a párt megkezdte a felkészülést az EP-választásra.

Az MDF OV szerint súlyos kormányzati felelősséget is felvet az évek óta visszatérő téli energetikai probléma megoldatlansága - fogalmazott az ellenzéki politikus.

Olajos Péter - ismertetve a választmány határozatát - azt mondta: az MDF felszólítja a kormányt, hogy vessen véget az évek óta tartó egyhelyben topogásnak a megújuló energiák alkalmazása terén, az Országgyűlés pedig alkossa meg Magyarország Megújuló Energia Stratégiáját 2020-ig.
A kormánynak radikálisan növelnie kell a lakossági energiatakarékossági és energiahatékonysági támogatásokat, illetve meg kell szüntetnie az alternatív energiahordozók felhasználása előtt álló jogi akadályokat - sorolta az OV-határozatban foglaltakat Olajos Péter.
Közlése szerint a kormánynak meg kell vizsgálnia a korábban 330 MW-ra tervezett, de határidőre fel nem épült szélerőművek kvótáinak újraelosztási lehetőségét, valamint társadalmi vitát kell kezdenie a hosszú távú energetikai stratégiáról.

Az MDF OV szerint a budapesti szmogriadó oka az évek óta tartó elhibázott várospolitika - mondta Olajos Péter, hozzátéve: a testület alapvetéseket fogalmazott meg a szmogriadó kapcsán. Többek között azt, hogy káosz uralja a közlekedésszervezést, a tömegközlekedés árpolitikája pedig ellehetetleníti ezt a közlekedést. A várospolitikán változtatni kell - szögezte le a politikus.
A választmány az EP-lista elveiről is tárgyalt, a listáról a következő ülésén dönt - tette hozzá.

Döntés született az uniós parlamenti választás kampánycsapatáról, amelynek tagja Dávid Ibolya pártelnök, Herényi Károly frakcióvezető, Makay Zsolt, az Országos Választmány elnöke és Olajos Péter. A kampányfőnök Viniczai Tibor lesz. A kampánycsapat szakértőkkel és a párt jelöltjeivel még kibővül - közölte az uniós képviselő.

Olajos Péter kérdésre válaszolva úgy fogalmazott: jó eséllyel indul a listavezetői helyért. Ugyancsak kérdésre válaszolva elmondta: az MDF februárban az Országgyűlés elé terjeszti azt a törvénymódosítást, amely a kopogtató cédulák helyett egy modernebb eljárást vezetne be a képviselők ajánlására.

Podolák György, az Országgyűlés Gazdasági és Informatikai Bizottsága Energetikai Albizottságának szocialista elnöke az MTI-nek úgy reagált: nagyfokú tájékozatlanságról tesz tanúbizonyságot az EU MDF-es képviselője. Ha Olajos Péter elolvasta volna a magyar Országgyűlés 2008 tavaszán, nagy többséggel elfogadott 2020-ig szóló energiapolitikai stratégiai határozatát, kiderült volna a számára, hogy azt széles szakmai-politikai alapon (a Magyar Tudományos Akadémiától a fogyasztóvédelemig) egyeztetett vélemény alapján határozták meg. Az energiastratégián belül rögzítették az ellátás biztonságát és a fenntartható fejlődés feltételeit, külön figyelmet fordítva a megújuló energiákra - tette hozzá a szocialista képviselő.

Ha Olajos Péter olvasta volna a 2009 januári gázellátás magyarországi helyzetét, akkor nem súlyos kormányzati felelősséget vetne fel, hanem megdicsérte volna az Országgyűlést és a kormányt előrelátó, felelős politikájáért, mert Magyarországnak több mint 4 milliárd köbméter kapacitású gáztározói vannak, amelyek biztosították a gazdaság és a lakosság ellátását.

"Ha Olajos Péter nemcsak kinyilatkoztatna, hanem tájékozódna, akkor tudná, hogy 2009. január végén új pályázatot írnak ki a szélerőművek telepítésére, jelentős nagyságrendben" - fogalmazott az MSZP-s politikus.

Podolák György azt javasolta Olajos Péternek, hogy esetleg szólaljon fel Brüsszelben, hogy az EU-nak minél előbb legyen energiapolitikája, mert, mint az utóbbi hetek eseményei mutatják, nagy szükség lenne rá egész Európának.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását