2024. április 27. - Zita

A fekete zene fellegvára

Ötven évvel ezelőtt alakult a fekete zene egyik legfontosabb műhelye, a Tamla Records, amely az egy évvel később alakult Motownnal egyesülve a világ egyik legjelentősebb lemezkiadójává fejlődött. Ez volt az első lemezcég, amelynek egy színes bőrű ember, B
2009. január 11. vasárnap 16:07 - Hírextra
A Motown gondozásában évtizedeken át a rhythm and blues, a soul, a pop kiválóságainak korongjai kerültek elsősorban az amerikai boltokba, de jutott belőlük jócskán Európába is. A Motown ásza volt a Four Tops együttes, a Supremes, illetve a trióból szólópályára lépő Diana Ross, továbbá a Marvin Gaye, a Temptations együttes, Stevie Wonder, a Jackson Five, Lionel Richie és még sokan mások.

Berry Gordy 1959. január 12-én Detroitban indította el a céget, amely később Los Angelesbe tette át a székhelyét. Az eredetileg autóiparban kétkezi munkásként tevékenykedő Gordy foglalkozott dalszerzéssel is, első dalát Jackie Wilsonnak írta, s ez a listákra került Amerikában és Angliában is.

Ezután inkább a kiadói tevékenység iránt kezdett érdeklődni, így 800 dolláros(!) családi kölcsönnel indította el vállalkozását, hogy azután az "amerikai álom" élő reklámjaként milliomossá váljon. Az idén 80 esztendős Berry Gordy, jónéhány leányvállalattal bővítette cégét, amely ma már nem létezik önállóan, tulajdonosa a nyolcvanas évek végén eladta az MCA cégnek. Ma ezeknek a lemezeknek a Universal Motown a terjesztője. Maga Gordy a kilencvenes évek végéig maradt a lemezüzletben.

Alig akad neves fekete énekes, együttes, akinek-amelynek pályája bizonyos időszakában ne lett volna köze Berry Gordy kiadójához. (A legnevesebb kivételek közé viszont olyan színes bőrű világsztárok tartoznak, mint Aretha Franklin és Ray Charles.)

A Tamla Motownhoz kötődött a Holland-Dozier-Holland szerzőtrió. Brian és Eddie Holland Lamont Dozierrel társulva százszámra gyártották a slágereket a fekete előadók, a Supremes, a Four Tops és mások számára.

Több tucatnyi azoknak a daloknak a száma, amelyek az első helyre kerültek a kiadó terméséből. Néhány említést érdemlő cím a hatalmas mennyiségből: Please, Mr. Postman (The Marveletts), Baby Love (Supremes), My Girl (Temptations), I,ll Be There (Jackson Five), You Are The Sunshine of My Life (Stevie Wonder), All Night Long (Lionel Richie), I Heard It Through The Grapevine (Marvin Gaye).
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását