2024. május 9. - Gergely

Százévesen távozott

Eltávozott a magyar és a román vasúti történelem egyik legidősebb szereplője és pótolhatatlan tanúja. Amint azt családtagjai közölték az MTI-vel, Kolozsváron szombatra virradóra, életének 101. évében elhunyt Gáspár Ernő vasút- és hídépítő mérnök.
2009. július 19. vasárnap 18:25 - HírExtra
Gáspár Ernő, amint arról decemberben, 100. születésnapján az MTI, a magyar és a román média is beszámolt, még az Osztrák-Magyar Monarchia idején, a Fiume - a mai Rijeka - melletti Susákon született, 1935-ben szerzett építőmérnöki diplomát a budapesti József Nádor Műszaki és Tudományegyetemen. Első munkahelye a veszprémi viadukt építkezése volt, erről a Veszprém megyei hidakról nemrég kiadott albumban olvasható a Lovassy Klára múzeumigazgatónak adott, műszaki és emberi részletekben gazdag interjúja.

Az 1940-es években részt vett a Szeretfalva-Déda vasútvonal építésében, a világháborút követően pedig Erdélyben alapított családot. Élete során 53 hidat és öt alagutat épített, köztük több bravúros megoldású viaduktot is. 1975-ös nyugdíjba vonulása után egészen a legutóbbi időkig értékes visszaemlékezésekkel járult hozzá a műszaki történelem dokumentumaihoz.

A szellemi frissességét végig megőrző arany-, gyémánt-, rubin- és vasdiplomás építőmérnököt nemrég, tavaly decemberben, 100. születésnapján a Fellegvár alatti kis lakásában Kolozsvárról és Magyarországról is köszöntötték közéleti személyiségek, pályatársak, barátok, a budapesti Műszaki Egyetem rektora pedig levélben üdvözölte.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását