2024. május 14. - Bonifác

Milliárdos egyetemfelújítás

Mély megújuláson megy át a veszprémi székhelyű Pannon Egyetem, ennek alapfeltétele a múlt évben pályázaton elnyert 4,3 milliárd forintos állami támogatás - tájékoztatta az egyetem stratégiai igazgatója az MTI-t.
2009. január 10. szombat 12:15 - Hírextra

Réti Tamás elmondta: a fejlesztési összegből mindenekelőtt új kutatóhelyet (tudásbázist) alakítanak ki Veszprémben, a volt gyermekkórház épületében - melyet az egyetem 99 évre kapott kezelésbe a megyei önkormányzattól -, illetőleg ide "viszik be" az intézmény élenjáró kutató-fejlesztő tevékenységeit. Jelentős fejlesztéseket valósítanak majd meg Keszthelyen, a Georgikon karon és a székesfehérvári campuson is - tette hozzá.

Az igazgató közlése szerint több olyan tudományos kutatást indítanak majd, amelynek reményeik szerint gazdaságélénkítő és munkahelyteremtő szerepe lesz. A veszprémi tudásházban létrehoznak a többi közt egy informatikai-fejlesztő központot, járműelektronikai és digitális jelfeldolgozó laboratóriumot létesítenek, továbbá régiós fejlesztéseket szolgáló gépészeti és mechatronikai, valamint bioinnovációs kutatócentrumot alakítanak ki.

Zsiborácsné Petró Mária gazdasági főigazgató arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a Pannon Egyetem gazdálkodása stabil, az állami támogatás és a saját bevétel tavaly összességében elérte a 11,5 milliárd forintot. 2008-ban a hallgatói létszám csökkenő tendenciája is megállt, sőt a korábbiakhoz képest nőtt a felvételt nyertek száma; a Pannon Egyetemen összesen 10 ezer 500 diák tanul - tette hozzá.

Közlése szerint 2011-ig szóló intézményfejlesztési tervükben a legfontosabb stratégiai cél a minőségi képzés, valamint a kutatási és innovációs tevékenység erősítése. Mint elmondta, több karon intézeteket hoztak létre, és bővítették, korszerűsítették a képzési kínálatot.

Zsiborácsné Petró Mária kiemelte, hogy olyan szakokat létesítenek, amelyek "piacképesek", megfelelnek a munkaerőpiaci igényeknek, de a képzési struktúra átalakításában meghatározó az idegen nyelvű szakok indítása is. Hozzátette: fontos az is, hogy minél nagyobb számban tudjanak külföldi hallgatókat fogadni.

Kitért arra, hogy a szakterületek átalakítása összefügg az oktatói létszám "átstrukturálódásával" is; egyes karokon némileg csökken, másutt viszont emelkedik a létszám. Létszámleépítési tervük nincs - jegyezte meg, tájékoztatva arról is, hogy a Pannon Egyetemen 390 oktató dolgozik, a teljes alkalmazotti létszám azonban mintegy ezerre tehető.

A gazdasági főigazgató végül azt hangsúlyozta, hogy egy nemrég készült felmérés szerint - húsz szempont alapján rangsoroltak a 76 hazai felsőoktatási intézmény közül 40-et -, a Pannon Egyetem az előkelő 5. helyezést érte el.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását