2024. április 29. - Péter

A Fidesz szerint egy törvénytől majd nem fagyunk meg

A Fidesz szerint minél hamarabb komplex törvényjavaslatra van szükség, hogy a nagy hideg miatt ne fagyjanak meg saját lakásaikban az emberek - mondta Turi-Kovács Béla, a Fidesz országgyűlési képviselője a Soltész Miklós kereszténydemokrata képviselővel t
2009. január 10. szombat 15:49 - Hírextra
A jogszabállyal az önkormányzatok kötelező feladatává kellene tenni, hogy felmérjék, kik a veszélyeztetettek. A felmérésbe be kellene vonni a háziorvosokat, mert ők azok, akik a leginkább ismerik a településen élők életkörülményeit - közölte Turi-Kovács Béla. Hozzátette: a háziorvosoknak nem egy plusz társadalmi feladatot jelente ez, hanem díjazást kapnának érte.

A fideszes képviselő szerint az erdőgazdálkodással kapcsolatban azt is rendezni kellene, hogy ahol megvannak a fakitermelésre kijelölt helyek, biztosítsák a saját célra történő kitermelést felügyelet mellett. A földművelési minisztériumban megvan a hajlandóság ennek az intézkedésnek a támogatására - jegyezte meg.

Turi-Kovács Béla szerint a költségvetésben ezekre a célokra "semmire nem elég" források helyett megfelelő összegeket kell biztosítani.
Az ellenzéki képviselő úgy vélte, nem csupán a szegénység miatt halnak meg fűtetlen lakásaikban az emberek, vannak köztük olyanok, akik egészségügyi állapotuk miatt sem tudnak segítséget kérni.
Soltész Miklós szerint a kormánynak felül kellene vizsgálnia rendeletét, és nemcsak a távhővel és gázzal fűtő családokat kellene támogatnia, hanem azokat is, amelyek szénnel vagy fával fűtenek. Hozzátette: 1,3 millió háztartásban fűtenek hagyományos módon.

A KDNP-s politikus azt is javasolta, vizsgálja meg a kormány, hogyan lehetne a természetbeni támogatást adni azoknak a családoknak, amelyek ebben a kemény télben veszélyeztetettek.
Soltész Miklós a hagyományos fűtéssel kapcsolatos környezetvédelmi aggályok kapcsán utalt arra, hogy a kabinet olyan energiacégeknek ad kedvezményeket, amelyek fával termelik az energiát.
Kitért arra is, hogy a hajléktalanellátásban "katasztrofális a helyzet". A normatívák nem érik el a 2005-ös szintet és a 2008-asnál is jóval alacsonyabbak - hangsúlyozta.

Daróczi Dávid kormányszóvivő szombaton közölte: Gyurcsány Ferenc miniszterelnök azt kérte Molnár Csaba energiaügyekért felelős és Szűcs Erika szociális minisztertől, hogy a szerdai kormányülésre készítsenek elő egy olyan javaslatot, amely segíthet a fagyhalálok megelőzésében.

Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa csütörtökön azt javasolta az energiaszolgáltatóknak, halasszák el a teljes szolgáltatás nélkül élő, tartozást felhalmozó, súlyosan hátrányos helyzetben élő emberek mérőóráinak leszerelését, illetve ahol lehet, ideiglenes mérőórával segítsék a fűtés nélkül maradottakat. Az ombudsman szerdán azonnali állami beavatkozást és állampolgári segítséget kért, mert az utóbbi napokban a szokatlanul nagy hideg, és az odafigyelés hiánya miatt tucatnyi ember fagyott halálra.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását