2024. március 29. - Auguszta

Tisztelet a költőknek

Idén Kazinczy Ferenc születésének 250. és Radnóti Miklós születésének 100. évfordulója tiszteletére rendezik meg a Versünnep vers- és prózamondó versenyt - közölték a szervezők pénteken az MTI-vel.
2009. január 9. péntek 21:00 - Hírextra
Kolti Helga, a Versünnep Alapítvány kuratóriumi elnökének tájékoztatása szerint az ötödik alkalommal meghirdetett versenyt két kategóriában írták ki: hazai és határon túl élő színművészek és előadóművészek, valamint színművészeti egyetemek és szakirányú felsőoktatási intézmények hallgatói részére.

A vállalkozó kedvűek három művel nevezhetnek: egy magyar nyelvről szóló verssel, illetve prózával vagy egy Kazinczy Ferenc-művel, illetve értekező próza részlettel; egy Radnóti Miklós verssel, versfordítással vagy prózával; valamint egy kortárs magyar költő versével. A nevezett művek egyenként nem haladhatják meg az öt perc mondási időt.

A volt köztársasági elnök felesége, Mádl Dalma fővédnökségével zajló megmérettetésre február 16-ig lehet jelentkezni. Az elődöntőket februárban és márciusban tartják különböző magyarországi és határon túli helyszíneken, a középdöntőt április 4-én és 5-én rendezik Balatonfüreden, a döntőt pedig április 17-én Szabadkáról élőben közvetíti a Duna Televízió.

A Szinetár Miklós Kossuth-díjas rendező vezette zsűri fődíjként a színművészek és előadóművészek kategóriájában egy 500 kötetből álló könyvtárat, az egyetemisták kategóriájában pedig egy 300 kötetből álló könyvtárat, továbbá - mindkét kategóriában - több nagy értékű pénzjutalmat, képzőművészeti alkotást és ajándéktárgyat ítél oda.

Mint azt Kolti Helga elmondta, az Alexandra Kiadó által felajánlott, saját kiadású köteteiből válogatott könyvcsomagokban a többi között szépirodalmi művek, ismeretterjesztő, tudományos munkák és természetesen versgyűjtemények is szerepelnek.

A hagyományoknak megfelelően a nézők az idén is szavazhatnak, s így közönségdíjat is kiosztanak - fűzte hozzá a kuratórium elnöke.

Megjegyezte: a tavalyi - az alapításának 100. évfordulóját ünneplő Nyugat szellemében megrendezett - versenyre csaknem százan jelentkeztek, az idén azonban mindenképpen több, a versmondás iránt elkötelezett jelentkezőre számítanak, hiszen rendkívül izgalmas a megadott téma.

Vannak visszatérő versenyzők, akik helyezéstől, díjaktól függetlenül minden évben jelentkeznek, s ez az, ami igazán jó, ami előrevisz, hiszen itt elsősorban az irodalom, a vers ünnepéről kell beszélni, a verseny maga másodlagos szempont csupán - hangsúlyozta Kolti Helga.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását