2024. április 29. - Péter

Nemzetközi Muzsikustábor

Nyolc országból 150 hallgató vesz részt az idén 22. alkalommal zajló Nemzetközi Muzsikustáborban a Nógrád megyei Balassagyarmaton.
2008. július 22. kedd 13:35 - Hírextra
A július 30-ig tartó muzsikustábor programjai egyaránt jelentenek versenyt, művészeti fesztivált és képzést - tájékoztatta az MT-t Ember Csaba, a szervező Rózsavölgyi Márk Művészeti Iskola igazgatója.

Az 1987 óta működő zenei tábort idén 13 szakon hirdették meg, a hangszeresek mellett kórus- és énekkurzusba is bekapcsolódhatnak a résztvevők.

A tanárok között van Szokolay Balázs és Eckhardt Gábor (zongora), Klenyán Csaba (klarinét), Perényi Eszter (hegedű), Madarász Iván (kamarazene).

A magyar zeneoktatás kiemelkedő személyiségei mellett Skóciából érkezett Fenyő Gusztáv, Izraelből Roni Porat, Jozef Podhoransky Pozsonyból, Herencsár Viktória pedig Besztercebányáról.

A 15-25 év közötti korosztály számára rendezett, az egyéni hangszeres oktatásra épülő táborba idén 150 hallgató érkezett például Mexikóból, Olaszországból, Spanyolországból, Angliából és Erdélyből.

A hangversenyeket a művészeti iskola hangversenytermében mutatják be a közönségnek. Az érdeklődők meghallgathatják a muzsikustábor tanárainak, illetve hallgatóinak koncertjeit, Banda Ádám hegedű, és Soós Orsolya zongora hangversenyét, Weiner Leó műveit és 1945 után született magyar műveket.

27-én a vármegyeháza ad otthont a zenekari estnek, amelyen Mozart Requiem című művét öt zenekar és kórus adja elő Roni Porat vezényletével.

A 29-i musical estet követően a zárónapon közös gálakoncertet adnak a nemzetközi muzsikustábor hallgatói és tanárai. Az idei rendezvényen először énekelnek majd csángó hagyományőrzők, és fellép a Balassagyarmati Cigányzenekar is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását