2020. június 7. - Róbert

Óvodások sakkversenye

Óvodásoknak rendeznek országos, nem hivatalos sakkbajnokságot szombaton Kispesten a Százszorszép óvodában. A rendezvényt immár kilencedik alkalommal tartják, amelynek ötletgazdája Ádám György, a Barcza Gedeon Sakk Club vezetője.
2009. január 9. péntek 18:45 - Hírextra
A főszervező az MTI-nek elmondta: a lánya, Ádám Olga foglalkozik óvodás gyermekek sakkoktatásával, és eleinte az ő tanítványainak tudását mérték fel a versenyeken, majd azt tapasztalták, egyre több gyermek tud sakkozni és lenne is igény arra, hogy országos bajnokságot rendezzenek számukra.

A játékszabályok majdnem megegyeznek a hivataloséval. Az ovis sakkbajnokság úgynevezett rapid verseny, ami azt jelenti, hogy mindkét félnek 15-15 percet biztosítanak egy-egy mérkőzés lejátszására, és összesen hét partit játszanak a gyerekek a versenyen.

"A majdnem szó abban tükröződik, hogy ebben a korban a gyerekek még nem ismerik a sakkórát, ezért amikor az óra megbüntetné a gyereket, mi elmagyarázzuk az órahasználat szabályait, majd kapnak még egy kis időt, hogy befejezzék a partit" - mondta Ádám György.

Az óvodás sakkbajnokságon évről évre több gyermek vesz részt. Az idei versenyre csütörtökig 20-an regisztráltak, de a főszervező szerint számuk szombatra meghaladhatja a 30-at. Tipikusan azokból a városokból neveznek az országos bajnokságra a gyerekek, ahol erős a sakkoktatás, így például Szombathelyről, Szegedről, de Záhonyból is érkezik idén játékos és persze Budapestről.

A verseny győztese kupát kap, az első három helyezett pedig érmet, továbbá minden gyermek kap oklevelet és ajándékot, hiszen az egyik legfontosabb cél, hogy megszerettessék az ovisokkal a sakkot.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását