2024. május 14. - Bonifác

Megszívják a diákok

A KDNP szerint kirívóan hátrányos a hallgatók számára a diákhitel kamatának 11 százalékra emelése januártól - közölte Rétvári Bence, a párt országgyűlési képviselője pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.
2009. január 9. péntek 11:40 - Hírextra
Az ellenzéki képviselő kifejtette: a megemelt kamat többszörösen hátrányos az egyetemisták és pályakezdő fiatalok számára, és a kormány elhibázott pénzügyi döntéseinek egyenes következménye. Míg Nyugat-Európában alacsony alapkamattal és adócsökkentéssel reagáltak a pénzügyi világválságra, addig Magyarország magasan tartja a jegybanki kamatokat. Ennek egyik következményeként a Diákhitel Központ forrásköltségei megnőttek, hiszen csak drágábban tud pénzt szerezni a diákhitelekre.

Bár a magasabb kamat magasabb havi törlesztőrészletet nem jelent, nagyobb adósságot és hosszabb törlesztési időt igen - jegyezte meg. Hozzátette: azok a fiatalok, akik lakáshitelt vagy más hitelt szeretnének felvenni, hátrányosabb helyzetbe kerülhetnek, hiszen rosszabbak a hitelbírálati esélyeik.

A kereszténydemokraták szerint lenne lehetőség a kamat csökkentésére, méghozzá a kamatprémiumok visszafogásával - fűzte hozzá Rétvári Bence. Rámutatott: mivel a hallgatói hitelben részesülők közül negyvenezren előtörlesztéssel már rendezték tartozásukat, ezért a kockázati prémium is csökkenthető lenne.

Rétvári Bence szólt arról is, hogy a Diákhitel Központ Zrt. és a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. január 5-én 7,5 milliárd forintról szóló készenléti hitelszerződést írt alá. Ez az összeg 2010. január 4-ig vehető fel. Az ellenzéki képviselő választ vár a pénzügyminisztertől arra, hogy miért volt szükség gyorsított tárgyalásos közbeszerzési eljárásban dönteni a pénzintézetről.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását