2024. május 18. - Erik, Alexandra

Maradjon állami tulajdonban

A Fidesz törvénymódosító javaslatban kezdeményezi, hogy maradjanak többségi állami tulajdonban a regionális vízművállalatok - jelentette be Kósa Lajos, az ellenzéki párt alelnöke csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.
2008. szeptember 4. csütörtök 12:05 - Hírextra
A javaslatot benyújtó Kósa Lajos emlékeztetett arra, hogy korábban a kormány Új Tulajdonosi Programjában szerepelt a vízművek bizonyos részvénycsomagjának értékesítése. Bár a fideszes politikus tudomása szerint ez egy kormányülésen kikerült a javaslatból, de - mint mondta - "a bizalomvesztés okán nem nagyon lehet nekik hinni".


Kósa Lajos úgy látja, a vízközmű szolgáltatások jelenlegi rendezetlen szabályozása mellett "bűncselekménnyel" felérő, ha privatizálják a vízművállalatokat, ezért kezdeményezi, hogy az öt regionális vízmű vállalat állami részesedése legalább 50 százalék plusz egy szavazat legyen.
Hangsúlyozta: Magyarországnak nagyon fontos nemzeti kincse az ivóvízbázis, és "nem kellene ezt is elbaltázni", mint ahogyan szerinte a korábbi előkészítetlen privatizációk esetében megtörtént. Elismerte, hogy az vita tárgya lehet, kell-e privatizálni a vízközműveket, de a jelenlegi rendezetlen szabályozás mellett elfogadhatatlannak nevezte a magánosítást.

Mint mondta, a privatizáció ellen szól, hogy ha értékesítenék a regionális vízműveket, akkor az állam - ha áttételes formában is - a magánvállalatokat támogatná. Ugyanis - folytatta - az állami költségvetés jelenleg csaknem ötmilliárd forinttal támogatja azokat az önkormányzatokat, amelyek az állami regionális vízművektől vesznek vizet, de nem tudják kifizetni a teljes árat, mert akkor a lakosságnak akár kétszeres vagy többszörös vízdíjdrágulást kellene elszenvednie.

Debrecen fideszes polgármestere szintén a rendezetlen szabályozásra hozta példaként, hogy Magyarországon jelenleg több mint 400 vízművállalat van, szemben például a hasonló méretű Portugáliával, ahol 10-20 ilyen cég működik. Mint mondta, a 90-es években ad hoc módon létrejött vízművállalatok ráadásul nincsenek egymással versenyben, körülményes a szolgáltatások árának és minőségének ellenőrzése, ezért fordulhat elő, hogy egyik önkormányzatnál a víz 150 forint, egy másik, vele határos önkormányzatnál viszont 400 forint.

A szabályozás azért is rossznak tartja Kósa Lajos, mert az megengedi, hogy a nagy vízfogyasztó nagyvállalatok leváljanak a közösségi vízművekről, és saját vízműbázist telepítsenek, hiszen ha megvannak a megfelelő papírok, akkor a környezetvédelmi hatóság erre nem tudja megtiltani.
A fideszes képviselő szerint ez több problémát is felvet: egyrészt felborítja lakossági árakat, másrészt több tucat olyan esetről is tudnak, amikor a vállalat nem szakszerűen úgy telepített kutat, hogy a szennyeződés a fúrás mentén leszivárgott a vízbázisba, így az önkormányzat kénytelen volt a lakosságot kiszolgáló kútjainak egy részét leállítani.

Mint elhangzott, a nagyvállalatok egyedi lekötésének problémája a csatorna szolgáltatásnál is jelentkezik, hiszen vannak olyan cégek, amelyek engedélyt kapnak önálló szennyvízkezelésre, majd ezzel a szennyvízzel öntöznek.

Daróczi Dávid kormányszóvivő reagálásában az MTI-nek azt mondta, a Fidesz olyan ellen tiltakozik, ami nem szerepel a tervek között, hiszen nincs kormányzati szándék a vízművek magánosítására.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását