2024. április 30. - Katalin, Kitti

Fodor a pályaudvarokon melegítené a fázókat

Fodor Gábor arra kéri az önkormányzatokat, hogy a hideg miatt nyissák meg a vasúti és az autóbusz várótermeket a rászorulók előtt - erről az SZDSZ elnöke beszélt évnyitó sajtótájékoztatóján pénteken, Budapesten.
2009. január 9. péntek 15:05 - Hírextra
A politikus felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar szociálpolitikának továbbra is vannak gyenge pontjai, az idei tél is áldozatokat követelt: sokan a saját otthonaikban fagytak meg. Ezért arra kérte az embereket, hogy figyeljenek és vigyázzanak egymásra, és segítségnyújtásra szólította fel a civil szervezeteket is.

A pártelnök a 2009-es év kilátásairól azt mondta, hogy lesznek olyan ügyek, amelyek végigkísérik az esztendőt. Ezek között említette a reformokat, mert véleménye szerint a gazdasági és pénzügyi válság rávilágított: változásokra van szükség. Úgy fogalmazott, hogy tavaly tűzoltás történt, de a Nemzetközi Valutaalap (IMF) által nyújtott hitel, illetve a költségvetés elfogadása utána alapvető változásokra, például jelentős és átfogó adóreformra van szükség.

A politikus hangsúlyozta a párbeszéd szükségességét, azt, hogy miközben a politikai erők elfogadják, hogy mások az értékrendjeik, a közöset keressék egymásban.

Az orosz-ukrán gázvita nyomán kialakult helyzet tanulságairól Fodor Gábor úgy vélekedett: kiderült, hogy most már elengedhetetlen az alternatív vezetékek, például a Nabucco megépítése. Hozzátette: Magyarország és a többi európai ország nem lehet kiszolgáltatott mások politikai törekvéseinek.

A témához kapcsolódóan megjegyezte: a fejlett világnak el kell gondolkodnia arról, milyen energiahordozókat lehet rendszerbe állítani, a szén, a gáz és az olaj helyett. A volt környezetvédelmi miniszter szerint a megújuló energiaforrások, mint a szél-, a nap-, a víz- és a geotermikus energia felhasználása - a függőség csökkentése mellett - lendületet ad a tudománynak, és hatalmas üzleti lehetőségeket rejt magában.

A közelgő európai parlamenti választásról elmondta: arra törekszenek, hogy a magyar liberálisok továbbra is képviseletet kapjanak Brüsszelben.Fodor Gábor a rendszerváltozás közelgő 20. évfordulója kapcsán elmondta: két évtizeddel korábban a demokratikus politikai erők képesek voltak arra, hogy egy adott pillanatban közös álláspontot alakítsanak ki. Erre most is szükség lenne - fűzte hozzá.

Megjegyezte, hogy a rendszerváltozásnak továbbra is vannak adósságai. Ezek között említette az elesettek felemelését, a pártfinanszírozás és az ügynökkérdés rendezését, ezen belül a titkosszolgálati iratok nyilvánossá tételét. Arra az újságírói kérdésre, hogy a szabad demokraták támogatnának-e egy kormány elleni konstruktív bizalmatlansági indítványt, úgy válaszolt: az ország érdekében támogatták a költségvetést, és az ország érdeke alapvetően politikai stabilitást kíván. Hozzátette: a konstruktív bizalmatlansági indítvány esetleges támogatásáról természetesen azután döntenének, ha napirendre kerül.

Annak kapcsán, hogy választási csalás gyanúja miatt rendőrségi vizsgálat indult a IX. kerületi időközi választáson leadott szabad demokrata ajánlószelvények ügyében, elmondta, hogy a pénteki ügyvivő testületi ülésen foglalkoztak a kérdéssel. Hozzátette: a választási kampány során olyan típusú politikai aktivitás indult el a kerületben, amelynek nyomán minden párt gyanúba keveredett. Megjegyezte: az SZDSZ továbbra is azt az elvet követi, hogy amely pártokat a választott és független testületek "elmarasztaltak, azokat elmarasztalták (…) akiket nem marasztaltak el, azoknak az a dolga, hogy visszautasítsák ezeket a vádakat".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását