2024. április 29. - Péter

Matematikusok nemzetközi találkozója

Matematika a világban címmel rendezi meg a Nemzetközi Matematikai Unió (IMU) soron következő konferenciáját Budapesten, amelyen a szervezet végrehajtó bizottsági üléséhez kapcsolódóan az IMU tisztségviselői tartanak angol nyelvű előadásokat pénteken és sz
2008. április 16. szerda 17:17 - Hírextra
A szervezet elnöki tisztét jelenleg Lovász László Széchenyi-nagydíjas akadémikus tölti be.
"A Nemzetközi Matematikai Unió mintegy 80 nemzeti matematikai szervezetet egyesít, de a vezetőség budapesti ülésén további tagfelvételi kérelmeket bírálunk el. Magyar részről a Bolyai Társulat és az Akadémia is kapcsolatban áll az IMU-val" - mondta Lovász László az MTI-nek.
Ismertetése szerint valójában egy négynapos rendezvényről van szó. Immár hagyománnyá vált a végrehajtó bizottsági ülésekkel kapcsolódóan előadássorozatok megrendezése.

"Hogyha a vezetőség tagjai összegyűlnek valahol, lehetőséget akarunk adni a helyi matematikusok, hogy találkozhassanak, s meghallgathassák őket. Ennek jegyében rendezzük a kétnapos konferenciát a Magyar Tudományos Akadémián" - mondta Lovász László az MTI-nek.
Kifejtette: a konferencia első napján főleg az alkalmazott, szombaton pedig nagyobbrészt az elméleti matematikának szentelt előadások lesznek.

Mint Lovász László kiemelte, a nyitóelőadást John M. Ball, az IMU előző elnöke tartja, aki a folyékony kristályok elméletének matematikai problémáit vázolja fel.

Több előadás foglalkozik a hálózatokkal, amelyeknek különböző aspektusait tekintik át. Ezzel kapcsolatban az akadémikus Martin Grötschel, az IMU főtitkárának előadását emelte ki, aki a különböző közlekedési és szállítási hálózatok optimalizálásával foglalkozik majd.

Saját előadásával kapcsolatban Lovász László elmondta, hogy a világban nagyon sok helyen léteznek nagy hálózatok. A spektrum igen széles, az internettől kezdve az emberi agyon át a különböző társadalmi és ökológiai hálózatokig terjed.

"Ezek szerkezetére, matematikai leírására a gráfelmélet szolgál. A gráfelméleten belül azonban ezek a hálózatok olyan hatalmas méretűek, hogy egy az egyben le sem lehet őket írni. Nincs egy teljes leírása semmilyen adott pillanatban ezeknek a hálózatoknak. Ebből az következik, hogy az ilyen hálózatok vizsgálatára más kérdések és más módszerek kellenek, s velük kapcsolatos problémákat érdemes vizsgálni" - mondta Lovász László.

Hozzátette: Azt vázolja fel, hogy a matematika milyen módszereket próbál erre kidolgozni, illetve milyen régebbi eszközöket kísérel meg adaptálni.

Az IMU elnöke kiemelte, hogy vasárnap és hétfőn a végrehajtó bizottság számos, a nemzetközi matematikai közéletet érintő ügyben dönt majd. Szó esik a matematikatanításról, s foglalkoznak az alkalmazott matematikával való kapcsolattal is.

"Meghívtuk a legnagyobb alkalmazott matematikai társaság, az ICIAM (International Council for Industrial and Applied Mathematics) elnökét, Rolf Jeltsch professzort.

"Az egyik fő napirendi pontunk az elektronikus publikációk szerepe, lehetőségei, jogi problémái. A másik ilyen kérdés a tudományos teljesítmény számszerű mérésével kapcsolatos módszerek. Ajánlásokat szeretnénk kidolgozni arra, hogy speciálisan a matematikában ezeket milyen mértékig szabad alkalmazni, s milyen más módszerekkel ajánljuk ezeket összekapcsolni. A tudománymetriai módszerek nem veszik figyelembe matematika specifikumát. Erre vonatkozóan szeretnénk egy komolyabb ajánlásokat megfogalmazni" - emelte ki Lovász László.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását