2024. március 29. - Auguszta

A meleget is mi adjuk össze?

A központi és a helyi szervek mellett az állampolgárok odafigyelésére és segítségnyújtására is szükség van a hideg időjárás miatt - hívta fel a figyelmet a Budai Bernadett kormányszóvivő pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón.
2009. január 9. péntek 13:45 - Hírextra
A hideg nemcsak a fedél nélkül élő embereket, hanem az egyedül élő, segítségre szoruló, főleg vidéken, külterületeken élő idős embereket is veszélyezteti - vélekedett Budai Bernadett. Elmondta, hogy a kormány, a normatív hozzájáruláson túl, minden évben pályázati úton elnyerhető többletforrásokat biztosít a hajléktalan-ellátás működési költségeire, idén erre összesen 421 millió forint áll rendelkezésre. A szóvivő szerint ebből nemcsak férőhelybővítésre, hanem az ebben az időszakban kiemelten fontos ellátások működtetésére is jut.

Budai Bernadett közölte: a nappali melegedőkben jelenleg közel ötezer férőhely, éjjeli menedékhelyen és átmeneti szállón pedig összesen közel 6.500 férőhely van, míg 800 helyet biztosítottak a tartós bentlakásos intézményekben. Hozzátette: novembertől áprilisig lehetőség van továbbá időszakos férőhelyek működtetésére is, ezek száma évente nagyjából 1.000-1.200.
A kormányszóvivő azt mondta, hogy az utcán élők ellátását közel 80 szolgálat segíti, és minden régióban vannak diszpécserszolgálatok is. A hajléktalan emberek egészségügyi ellátását szolgáló, speciális orvosi rendelőkből vidéken összesen 20, Budapesten pedig 6 működik - jegyezte meg.

Budai Bernadett az egyedül élő, segítségre szoruló idős emberekkel összefüggésben úgy vélte, a tragédiák megelőzésében nagy szükség van az önkormányzatok segítségére. Ezért a kormány arra kéri az önkormányzatokat, hogy a helyben bevált, a helyi igényeknek leginkább megfelelő módszerekkel, például rendkívüli fűtőanyag-támogatással, vagy a kultúrház kinyitásával, az idősebbek gyakoribb látogatásával, akár megerősített utcai szolgálattal segítsenek a rászorulóknak - hangsúlyozta.

Budai Bernadett kitért arra, hogy a nagy hidegből adódó további, nagyobb volumenű feladatok koordinációjáért, azaz egy nagyobb lakótömb fűtésének leállása esetén a nagyszámú érintett kitelepítéséért, elszállásolásáért és ellátásáért az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a felelős.

A szóvivő szerint állampolgári kötelesség is, hogy segítsünk az arra rászorulókon. Ha valaki segítségre szoruló embert lát, ilyenről tud, kérjük jelentse azt az ingyenesen hívható 112-es központi segélyszámon - közölte.

Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa csütörtökön azt javasolta az energiaszolgáltatóknak, halasszák el a teljes szolgáltatás nélkül élő, tartozást felhalmozó, súlyosan hátrányos helyzetben élő emberek mérőóráinak leszerelését, illetve ahol lehet, ideiglenes mérőórával segítsék a fűtés nélkül maradottakat. Az ombudsman szerdán azonnali állami beavatkozást és állampolgári segítséget kért, mert az utóbbi napokban a szokatlanul nagy hideg, és az odafigyelés hiánya miatt tucatnyi ember fagyott halálra.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását