2024. április 29. - Péter

Ferencváros és az elárult radikalizmus, vagy mi

A ferencvárosi választások lassan kezdenek egy dél-amerikai szappanoperára emlékeztetni – csak a főhősöknek (szép kis hősök, köszi) vannak kevésbé dallamos nevei. A lényeg azonban az, hogy a szélsőjobb épp lelkesen csinálja ki magát.
2009. január 8. csütörtök 07:43 - Szalay Gergely
Ferencváros, a főváros kies kilencedik kerülete izgalmasabb vidéke lett az országnak, mint azt jó eséllyel igazán szeretnék az ott lakók: kedélyes látleletet sikerült összehozni a magyar belpolitika jelenlegi állapotáról.

Nem is a hamisított kopogtatócédulák az érdekesek – aki ezen a sztorin meglepődik, az nézzen mélyen magába, és találja ki, melyik galaxisnál fordult rossz felé, hogy a Föld bolygón sikerült kikötnie: hogy ezen belül is pont Magyarországon, már csak cseresznye a torta habján.

Az igazán érdekes (egyszersmind fölöttébb tanulságos) huzavona nem ezekkel zajlik (illetve ezekkel is, de csak érintőlegesen): a legszórakoztatóbb vonulat a magyar nemzeti radikális jobboldali formációk tusakodása – más szavakkal az, ahogy a hazai jobbszél éppen saját magát szalámizza. Hiába, tényleg radikálisan magyarok, még a széthúzásban is: ha már egymásnak esünk, essünk nagyon, ugye.

Eddig ugye csak úgy nézett ki a helyzet (ha valaki nem követte volna), hogy Polgár Tomcat Tamás, a Magyar Szociális Zöld Párt jelöltjeként elindult a kerületben ürült képviselői helyért. Azért a mókás nevű és bizarr emlékezetű zöldek jelöltjeként, mert a hazai jobbszél, pardon nemzeti radikális gondolkodók fő ereje, a Jobbik nem támogatta. Ennek megfelelően blogjaikon és kuruc.infón alaposan egymásnak is estek, mert a web legaktívabb pólóárusa el találta pöttyenteni, hogy a kurucot kik szerkesztik – a legmeglepőbb ebben az, hogy a máshol korábban is fellelhető lista itt kapott csak figyelmet. (Mit ad Isten, kissé Jobbik-közeli a névsor, de van ez így olykor, meglepődni ezen szintén kár lenne.)

Ellenben kedélyes harc bontakozott ki a derék radikálisok között: ki kit mennyire árult el, ki mire mennyire méltatlan, ki kit akar kifúrni – megvan a maga kellemesen vicces bukéja a történetnek. Nem az, hogy mivel mocskolják egymást (viszonylag szűkös a lehetőségek köre, nagyjából mindenki zsidóbérenc a brancsban), hanem az, hogy ki mindenki belegabalyodik a sztoriba.

A kezdeti Tomcat-Jobbik konfliktusból lassan kinőtte magát egy kimondottan masszív állóháború is: a paletta bővült a Fidesz szereplésével is, amennyiben nyilván arról szól a történet (Tomcat szerint), hogy a Fidesz és a Jobbik titokban lepaktált, hogy a jobboldal vezető ereje parlamentbe segítse Vona Gáborékat. Nyilván az összes többi radikális aspiránssal (inkluzíve ugyebár Tomcat) szemben. És ezért mindenki minden létező eszközt megenged magának: például hamisítják a kopogtatócetliket (ha nem ez történik, az sem komoly történet: hallottunk már polgármesterről, aki a vállalkozóknak nyújtandó segítséget a leadott ajánlásoktól tette függővé).

És egyedüli üdítő kivételt eddig a már-már tökéletesen hamvaiba halónak tűnt MIÉP jelentett: Csurka István pártja mintegy tökéletesen eltűnt, szó sem volt róla. Eddig legalábbis. Novák Előd, az árpádsávos happeningek élenjáró zeneművésze ugyanis felfedezte, hogy a MIÉP számos kvázi hamis ajánlószelvénnyel lett gazdagabb – nem tetszik kitalálni, a Fidesz ténykedése révén. Az orbánisták ugyanis besegítettek a csurkistáknak (akik közé valaha Novák is tartozott) – a cél természetesen a szédítően növekvő támogatású Jobbik gyengítése volt.

Úgyhogy most már a radikálisok minden hangadója benne van a történetben. Egymás ellen persze, amúgy magyarosan.

Úgyhogy egyelőre talán csökken a sokat emlegetett náciveszély is: csak ki kell bekkelni, hogy a szereplők a sámánbotjaikkal agyoncsapják egymást, és a megmaradt szereplő kiiktatására kell figyelni – hacsak addig ki nem derül a nyertesről is ellenoldalról, hogy ő volt a rózsadombi paktum titkos záradéka, és valójában őt is a Moszad irányítja, hogy koncentrálja a mi derék ultranemzetiinket, a könnyebb kinyiffanthatóság érdekében.

Őszintén szólva ezen sem lepődnénk meg – és ha nem lennének a szereplők ennyire lesújtó figurák, tán még röhögni is tudnánk az egészen. Így jobb híján csak drukkolni lehet – egyszerre, mindőjüknek: amit a tőlük idegenkedők nem tudtak elérni, megoldják majd ők maguk.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását