2024. április 27. - Zita

A tavakban rend van

Magyarországon a hal és a környezetvédelem viszonyrendszerében rend van - mondta Orosz Sándor, az MSZP országgyűlési képviselője szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.
2009. január 7. szerda 11:57 - Hírextra
A szocialista frakció környezetvédelmi és vízügyi munkacsoportjának vezetője beszélt arról is, hogy 2002 óta a magyarországi tavakon extenzív halastavi gazdálkodási programot hajtanak végre. Hozzátette: 2009. augusztus 31-vel azonban lejár az az ötéves támogatási szerződés, amelyet a tógazdák, a magyar állam és az EU kötött. Ennek a támogatásnak a lényege olyan gazdálkodás folytatása, amely a vizekben lévő gazdag halállományt, valamint a gazdag madárállományt folyamatosan fenntartja - mondta.

Orosz Sándor kiemelte: augusztus 31. után is biztosítani kell az extenzív halastavi gazdálkodást elősegítő környezetgazdálkodási támogatás pénzügyi feltételeit.

Elmondta: bár a kormány és a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium a programot folytatni kívánja, jelenleg még nincs meg rá a fedezet. A költségvetésből ugyanis kimaradt egy 200 millió forintos tétel, amely korábban állami haltelepítési programként funkcionált - közölte, hozzátéve: a természetes vizek halállomány-pótlását mesterségesen kell végrehajtani.

A szakpolitikus kitért arra: Magyarország is csatlakozott az Európai Parlament által óriási többséggel elfogadott Kindermann-jelentés végrehajtásához, amely a kormorán-állomány szabályozását írja elő. Hozzátette: mivel a kormoránokat évekkel ezelőtt védetté nyilvánították, Európában a vizes élőhelyeken nagyon elszaporodtak, és komoly pusztítást végeznek a természetes és mesterséges vizek halállományában.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását