2024. április 27. - Zita
Jávor a környezetvédelemmel törődik, Staudt közmunkaprogramba illesztené, a kétfarkú Victora költözik, Schmuck szuperbankot alapítana. Főpolgármester-aspiránsok vallanak a hajléktalanok önkéntes szelektív hulladékgyűjtéséről.
2010. szeptember 7. kedd 11:03 - Páczai Tamás
Múlt heti cikkünkben felvetettük, hogy Budapest legszorgalmasabb szeletív hulladékgyűjtői, nem mások, mint a hajléktalanok. Szorgos kezeik éjszakáról-éjszakára összegyűjtik a csellengő alumínium sörös és üdítős dobozokat, valamint az értékesebb üvegeket. Fárasztó munkájuk gyümölcse a pénz, amit aztán elköltenek erre is, meg arra is. Nem firtatjuk, hiszen ez a magánügyük.

Önkéntes kényszermunka feketén


Hajléktalan kisokos
A Város Mindenkié csoport 2010. szeptember elején jogi kisokost jelentetett meg, hogy megfékezze a köztéren élő hajléktalan emberek egyre növekvő mértékű kriminalizációját. A kiadvány célja, hogy felvilágosítsa a köztéren élő és tartózkodó hajléktalan embereket alkotmányos és polgári jogaikról, valamint segítse őket abban, hogy jogaikat egyéni és kollektív szinten is érvényesíteni tudják. A több, mint 60 oldalas kiadványt 2010 végéig az összes közterületen élő hajléktalan emberhez eljuttatjuk Budapesten.

A kisokos azokat a témákat dolgozza fel, amelyekkel az utcán élő hajléktalan emberek a leggyakrabban szembesülnek, felvilágosítja őket saját és a hatósági személyek jogairól és kötelességeiről, és a jogorvoslat lehetőségeiről. A kiadvány többek között foglalkozik az igazoltatással, a BKV járműveinek és a MÁV várótermeinek használatával, a kéregetésre vonatkozó jogszabályokkal, a sátorozással, a személyes tárgyakhoz kapcsolódó tulajdonjogokkal, a tűzgyújtással, a kutyatartással, és a közterület felügyelők és polgár-, kerület- és biztonsági őrök jogaival és kötelességeivel.
A HírExtra szerint a hajléktalanok kényszerből vállalt önkéntes munkája nagyban hozzájárul fővárosunk tisztántartásához, ezért kifejezetten hasznos lenne szervezett keretek között alaposabb munkavégzésre motiválni az esetlen kényszermunkásokat. Természetes nem tévedünk el a hajléktalan vadromantika tengerében, hiszen a közterületen okozott problémák (kéregetés, utcán alvás) továbbra is fent állnak.

A város hulladékgazdálkodási problémái mellett azonban ezt is orvosolhatná egy olyan rendszer kialakítása, melyben a hajléktalanok hulladékgyűjtő csapatai munkájuk után fedelet kapnának a fejük felé, úgy, hogy közben nem kérik számon rajtuk a munka után fizetett járandóság elköltését.

Megoldható

A Hajléktalanokért Közalapítvány nevében nyilatkozó Maróthy Márta szakmai igazgató elmondta, hogy ötletünket nagyon izgalmasnak és elgondolkodtatónak tartja. A hajléktalanok alumínium- gyűjtésével ők is találkoztak, azonban még nem gondolkodtak el azon, hogyan lehetne ezt hasznosítani a város és az érintettek érdekében.

Maróthy hozzátette, hogy az elképzelés megvalósítható lehet, hiszen nyugaton több kutatásra alapozva, a motivációkényszert használják ki például az autisták foglalkoztatásba vonása érdekében. Rájöttek, hogy ezek a betegek nagyon jól tűrik, adott esetekben kifejezetten szeretik a monotóniát, ezért az ilyen jellegű (adatrögzítés, szalagmunka) munkavégzésre kifejezetten alkalmasak, talán jobban, mint egészséges embertársaik.

A Főkefe szerint minden tökéletes

A Közterület Fenntartó Vállalat nem foglalkozik társadalmi problémákkal, még akkor sem, ha munkájukat pont egy ilyen probléma segíti. A cég véleménye szerint Budapesten tökéletesen működik a szelektív hulladékgyűjtés rendszere. Érdekes...

Az önkormányzati választások közeledtével elérkezettnek láttuk, hogy megszólaltassuk a főpolgármesteri székért vetélkedő siserehad képviselőit, kíváncsiak voltunk, gondolkodtak-e ezen a kérdésen, meglátják-e a hajléktalanokban rejlő pozitív lehetőségeket?

Jávor megszüntetné a szigeteket

A zöld pártként is aposztrofál LMP utolsó pillanatban városházára talicskázott főpolgármester-jelöltje, Jávor Benedek nem hazudtolta meg a párt környezetvédelem iránti elkötelezettségét. Ötletünk rövid összefoglalója után úgy vélekedett, „hogy a szelektív hulladékgyűjtés rendszere átalakításra szorul Budapesten. Rövid időn belül be kéne vezetni a háztartásokig eljutó szelektív gyűjtőrendeszert. Az LMP a mostani, hulladékgyűjtő szigetekre alapuló szelektálást nem tartja szerencsésnek és elégséges megoldásnak, ráadásul ezeket a tárolókat a hajléktalanok is gyakran megbontják, felborítják.”

Jávor első blikkre nem tanúsított nagy érdeklődést a társadalmi problémára, később azonban korrigált: „a háztartásokig eljutó szelektív hulladékgyűjtés bevezetésével megszűnne a hulladékgyűjtő szigetek borogatása, mert nem lenne rájuk szükség.”

Az LMP jelöltje szerint jól hangzik az a felvetés, hogy több motivációval (= több pénz) a hajléktalanok az alumínium mellett a műanyag- és szerves hulladékot is begyűjthetnék a közterületekről. Jávor azonban jobban szereti azokat a kezdeményezéseket, melyek nemcsak egy helyi problémát kezelnek, hanem átfogó megoldást javasolnak – estünkben a hajléktalan helyzetre. Pártolná, hogy a szelektíven gyűjtött hulladékért pénzt adjanak leadáskor, egy ilyen rendszer erősítése véleménye szerint a hajléktalanok mellett a lakosságot is jobban motiválná a szelektív hulladékgyűjtésre. Jó megoldás lehetne, ha az FKF által működtetett budapesti hulladékudvarok fizetnének is a leadott hulladékokért.

„Az LMP-nek az a célja, hogy a hajléktalanok többsége mindenképpen visszavezethető legyen a munkaerőpiacra”- összegezte Jávor Benedek pártja hivatalos álláspontját. Ez irányt mutathat a jövőre nézve, főleg annak tükrében, hogy a hajléktalanok az LMP (és Fidesz, MSZP, Jobbik) nélkül is saját kezükbe vették rögös útjukat a munka világába, már csak szervezett formába kéne önteni.

Öröm az ürömben kategória


„Öröm az ürömben kategória” Staudt Gábor jobbikos főpolgármester-jelöltnek a hajléktalanok gyűjtögetése, amit nagyban közmunkának nevezne, ami így átfogó közmunkaprogramot feltételez. Ezt a párt egyébként meg is hirdette. Felvetésünket jónak tartotta, hiszen aki összeszedi a szemetet, az már valamit dolgozott, ezért a hajléktalanok önkéntes munkavégzése teljesen beleférne a párt programjába.

„Még ennél is tovább mennék, hiszen lehet munkát találni a szemét gyűjtögetésén túl is, lehet sövényt nyírni, vagy parlagfüvet írtani. Szimpatikusnak találjuk a felvetést, tovább kéne fejleszteni az ötletet.”

Hajléktalant a Főkefe élére!

Hatalmas kár érte pénteken a fővárosi választókat, amikor a Kétfarkú Kutya talicskájáról elloptak mintegy negyvenezer ajánlószelvényt, így a párt nem tudta indítani a főpolgármesteri székért Victora Gábort. A szégyenletes cselekedetnek a hajléktalanok ihatják meg a levét, mert Victora szerint: „hajléktalant a Főkefe Élére”!

„Nem gondolkodtunk még ezen, de tényleg így van, ahogy mondod, ők gyűjtik a legjobban a hulladékot.Nagyon szép sikertörténet lenne, ha az egyik hajléktalan elkezdené ezt nagyban csinálni és később ő lenne a Főkefe igazgatója”. Kíváncsiak voltunk, hogy Victora milyen kétfarkú megoldást találna a szervezett megoldásra, azonban az ex főpolgármester-jelöltet éppen költözködés közben értük utol.

„Mi mindig iszunk sört, az üvegeket meg kitesszük a kuka mellé, ahonnan az emberek elviszik és tudnak belőle élelmet venni, vagy amit akarnak… Most biztos megéri meglátogatni a lakásom melletti szemetest, mert sok üres üveg fog előkerülni a rejtett zugokból.” Zárta rövidre Victora a beszélgetést.

Schmuck szuper bankja


Schmuck Andor még az esélyesek magabiztosságával nyilatkozott a HírExtrának, azóta azonban kiderült, hogy mintegy kétezer cédulányival lecsúszott a főpolgármesterségről. Sebaj, reméljük valahogyan beleszól majd a napi politikába, mert igen nagy affinitást mutatott a hajléktalankérdésben.

„A mi programunkban benne van, hogy egy vagy kétszemélyes, munkásszállás minőségű elhelyezést kell minősíteni a hajléktalanok számára. Az összes többi látszatmegoldás. Az alapkérdés az, hogy legyen fedél a fejük felett. A szükséges anyagi forrás megteremtése érdekében szervezetünk létrehozna egy központi nonprofit bankot, ami évi 500 milliárdos forgalommal működne. Ennek a pénzösszegnek csak a fél százalékos kezelési költsége is hatalmas bevételeket jelentene, amit többek között a megfelelő szálláshelyek kialakítására, egészségügyi hálózat fejlesztésére fordíthatnánk. Szent meggyőződésem, hogy elképzelésetek jópofa dolog, de nem hiszem, hogy segítene.”

Elmondtuk, hogy a HírExtra nem gondolkodott az általa felvázolt hatalmas léptékekben, pusztán úgy érezzük, jó kiindulópont egy rendszer szervezésére az, hogy a hajléktalanok önként dolgoznak, kényszermotivációból.

„A legrosszabb az, ha tünetileg kezeljük a kérdést. Róka fogta csuka esete ez, mert csak átmeneti szállásra jelentkezhet be, ami nem biztosít állandó lakcímet. Így viszont nem tud legálisan munkát vállalni, ezért marad számára a szürke, vagy a fekete gazdaság. Ezért mondom, hogy az alapkérdést, vagyis a lakhatást kell megoldani elsőként, utána sorban jöhet a többi lépés. „

Schmuck Andor társadalmi szerződést szorgalmaz a „nagyon komoly szociális probléma” megoldása érdekében. Véleménye szerint megoldás van, pénz is van rá, csak meg kellene csinálni. Örülne, ha a városlakók is elfogadnák a hajléktalanok helyzetét és nem azzal foglalkoznának, hogy ki miért lett nincstelen.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását