2024. április 27. - Zita

A szélsőségnek nincs esélye

A román államfő mellett hétfőtől egy magyar politikus dolgozik kisebbségi tanácsadóként. Eckstein-Kovács Péterrel, volt RMDSZ-es szenátorral és kisebbségügyi miniszterrel jó hangulatban beszélgettünk az új megbízatásáról, Háromszékről, valamint a kolozsvá
2009. január 7. szerda 18:22 - Kőrösi Viktor Dávid
Megvolt az első tanácskozás?

Hétfőn fogok munkába állni, az lesz az első nap.

Az tudható, hogy miről lesz szó?

Gondolom, hogy elsősorban szervezési kérdések. Ez egy új beosztás, tehát meg kell nézni a hatásköröket, fel kell térképezni az apparátust, át kell látni, hogy mi a beosztás helye az államelnöki hivatal tanácsosi részlegén.

Az első időszak tehát egyfajta „betanulásról” szól?

Nem tudom, hogy mi fog történni, de hogy egyszer be kell illeszkedni, az biztos (nevet). Tájékozatlan nem vagyok, vannak ismerőseim, akik jelen pillanatban is elnöki tanácsosok, s vannak ismerőseim, akik az idők folyamán azok voltak. Elképzelésem van, de be kell illeszkednem nekem is az apparátusba.

Ön kisebbségi kérdésekkel kapcsolatban foglal állást az államfő számára. Lehet azt tudni, hogy jelenleg mely kisebbségeket érintő kérdéseket tartja fontosnak Traian Băsescu?

Azt tudom, amire az államelnök megnyilvánulásaiból lehet következtetni. A köztársasági elnök mindig is foglalkozott a magyarság kérdésével, illetve a romakérdésben is igen gyakran foglalt állást, amely Romániában is nagyon fontos.

Konkrétan esetleg?

Én tanácsos vagyok, olyan, mint egy szabó: felkérésre dolgozom (nevet).

Melyek az Ön prioritásai? Ha Eckstein-Kovács Péteren múlna, mely kérdéseket vetné fel?

Nem hiszem, hogy jól venné ki magát, ha ebben a kérdésben nekem kezdeményező szerepem lenne. Az ügyek, amelyek felmerülhetnek – bizonyára fel is merülnek –, azok a kisebbségi törvény, illetve a roma integrációs stratégiák kérdései. Ez kényes helyzetet teremt. A nemzeti kisebbségeket érintő kompetenciák a kormánynál vannak: a kormány alá rendeltek azok az intézmények, amelyek a kisebbségekkel foglalkoznak, a Kisebbségi Tanácstól kezdve egészen a Kisebbségkutató Intézetig, vagy az interetnikus kapcsolatokat intéző ügynökségig. Az anyagi forrásokkal való rendelkezés szintén kormányzati jogkör. Számomra tehát az első számú feladat, hogy az államelnök állásfoglalásait korrekt, tárgyilagos elemzőmunkával elősegítsem.

Éppen aktuális, hogy Háromszéken a két kormánypárt románokkal akarja feltölteni a kormány alá tartozó intézmények vezető pozícióit. Mint RMDSZ-es politikust kérdezem: ehhez mit szól?

Az utóbbi négy év törvénymódosításai nyomán a prefektusok magas köztisztviselői beosztásnak örvendenek, s a köztisztviselőket megillető stabilitást élveznek. Kiskapuk azonban vannak, amelyeken keresztül „ki lehet piszkálni” a funkcióban lévő prefektusokat a megbízatásukból. Nyilvánvalóan nem tudok más állásponton lenni, mint a törvényén. A vezető pozíciókban személyi változás tehát csak akkor történhet, ha az valóban indokolt, egyébként nem.

Más téma: Kolozsvár rövidesen polgármestert választ. Indít jelöltet az RMDSZ?

Elemezni kell a helyzetet, s fel kell mérni a hozadékot. Eddig a polgármester-választás a helyhatósági választással esett egybe. Ebben a helyzetben meglehetősen logikus volt a polgármester-jelölt állítása, hiszen ő húzta a listát. Kolozsvárott 20 százaléknál kevesebben élnek magyarok, dőreség lenne arra gondolni, hogy magyar polgármester legyen.

Ön szerint melyik pártnak lehet legnagyobb esélye polgármestert adni a Kincses Város élére? Visszatérhet a szélsőséges Gheorghe Funar?

Nem látok esélyt a visszatérésére. A helyhatósági és parlamenti választások is azt mutatták, hogy a Demokrata-Liberális Párt nagyon népszerű a városban, nagyon sok ismeretlen jelölt kapott mandátumot csak azért, mert a demokrata-liberális jelöltje volt. Úgy érzem, hogy az esélyes minden további nélkül a PD-L jelöltje lesz.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását