2024. április 29. - Péter

Később mehetnek nyugdíjba

A tervezettnél később tud majd csak nyugdíjba vonulni a gazdasági válság miatt a 45 évesnél idősebb amerikai állampolgárok többsége, mutatta ki az amerikai nyugdíjasok szövetségének (AARP) legutóbbi felmérése.
2009. január 7. szerda 18:20 - Hírextra
A szövetség közleménye szerint a 45-54 éves korosztály 57 százaléka, az 55 és 64 év közöttieknek pedig a 64 százaléka úgy látja, hogy a tervezettnél tovább kell dolgoznia, mert a válság miatt a megtakarításaik veszítettek értékükből.

Az összes megkérdezett körében kétharmad körüli azok aránya, akik már húztak a nadrágszíjon; 68 százalék kevesebbet költ szórakozásra, és 64 százalék ritkábban jár vendéglőbe, mint a válság előtt. 52 százalék az alapvető szükségleteit (élelem, gyógyszer, fűtés) is nehezen tudja fedezni. 38 százalék felfüggesztette a befizetéseket a nyugdíj-előtakarékossági számlájára, 17 százalék pedig már most felvette a nyugdíjas évekre gyűjtött pénzt.

A felmérést a Woefel Research kutatói készítették decemberben összesen 1097, negyvenöt éven felüli amerikai megkérdezésével.

Az Egyesült Államokban nincsen kötelező nyugdíjkorhatár, csak néhány szakma - például rendőr, tűzoltó, pilóta - esetében. A munkaügyi adatok szerint 2002 és 2007 között 29 százalékkal nőtt az 55 éves vagy magasabb korú alkalmazottak száma, és 2016-ig a szakértők további 46 százalékos növekedésre számítanak.

Az Ernst & Young könyvvizsgáló és pénzügyi tanácsadó csoport egy tavalyi jelentése szerint a középosztálybeli amerikai nyugdíjasok csaknem kétharmada hosszabb ideig él majd, mint ameddig a megtakarításaik kitartanak. A jelentés szerint a nyugdíjasoknak negyedével kell csökkenteniük a kiadásaikat, különben szegénységbe süllyednek.

Egy további megoldás a nyugdíj melletti munkavállalás. A statisztikák szerint a 65 éven felüli korosztályban a munkaviszonyban állók aránya a kilencvenes évek vége és 2007 között 12 százalékról 16 százalékra emelkedett.

Az AARP egy másik felmérése szerint egyébként a gyors elöregedés miatt a világ hét legfejlettebb ipari országában rövid időn belül elkerülhetetlen lesz a nyugdíjkorhatárt átlépők további foglalkoztatása, ellenkező esetben munkaerőhiány lesz és jelentősen megemelkednek a munkaköltségek. A hét országban elvégzett felmérés szerint az idősebb korosztály átlagosan öt évig szeretne még dolgozni a nyugdíjkorhatár elérése után. 40 százalékuk azonban úgy véli, a vállalatok vonakodnak idősebb embereket fölvenni, 60 százalék pedig úgy nyilatkozott, hogy már érte diszkrimináció a kora miatt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását