2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Közös tárlat: apa és fia

Pinczehelyi Sándor Munkácsy-díjas festőművész és fia, az ugyancsak festő András közösen mutatkozik be csütörtökön a budapesti 2B Galériában, a Családok elnevezésű sorozatban.
2009. január 6. kedd 08:50 - Hírextra
Az apa, Pinczehelyi Sándor néhány nagyméretű munkát állít ki, főként az 1970-es évekbeli képeire reflektál. Az 1973-as, híressé vált sarló-kalapácsos festménye utánzataként 2002-ben fotót készített 35 év címmel, szerepel rajta ő is - keresztbe tett kézzel - mondta el az MTI-nek.

A Pécsett élő művész az utóbbi időben kerámiákat készít, mert a Zsolnay-gyár meghívta egy szimpóziumra, s beleszeretett a kerámiába, "jó kirándulás volt és folytatni fogom" - árulta el. Keramikus barátai irigykedve mondták neki, hogy olyan dolgokat fedez fel az anyagban, amelyet ők a mindennapokban észre sem vesznek.

Egyre több a halmotívum képein és a kerámiákon. Ez a bukolikus élet és a gyermekkori emlékek hatása - jegyezte meg. Pinczehelyi műterme ugyanis Pécsvárad mellett, egy kis faluban található, gyermekkorát Szigetváron töltötte. Festményein és grafikáin visszatérő motívum a kenyér, a hal, a bárány.

A fiú, Pinczehelyi András festményeiről elmondta, hogy össze nem illő dolgokat helyez egymás mellé és ezzel gondolatsorokat indít el a nézőben. András képein fontos a narráció, a mesélés, törekszik rá, hogy mindennek legyen meg a helye, ugyanakkor a spontaneitást is tükrözik a festmények.
Például öt női táska tartalmát öntötte ki, és kordokumentumként több kis, 50-szer 70 cm-es képen megörökítette a mobiltelefont, a rúzst, a hitelkártyát, a pénztárcát.

Az apa és fia képeit szándékosan össze fogják keverni, mert stílusuk alapján úgy is jól megkülönböztethetők - jegyezte meg Pinczehelyi Sándor.A kiállítást a család régi barátja, Kulka János színművész nyitja meg. A tárlat február 14-ig tart nyitva Budapesten, a IX. kerület Ráday utca 47. alatt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását