2024. május 4. - Mónika, Flórián

Király egy napra, bolond egy életre – videóval

Január 6-a van, Vízkereszt napja. Ilyenkor minősítjük vissza fenyővé a karácsonyfát, és az egyház ekkor ünnepli a napkeleti bölcsek látogatását. A franciák pedig királyt választanak.
2009. január 6. kedd 15:06 - paulson
Franciaországban Vízkereszt napján nem a sok küzdelem árán kiharcolt szabadságukat adják fel az emberek azzal, hogy újra királyt választanak maguknak, a történet csak egy napra szól. Ráadásul a trónra ültetett személyét a vak véletlenre bízzák. Az egész úgy kezdődik, hogy sütnek egy „galette des Rois” névre hallgató ínyencséget (tortát vagy lepényt, ahogy tetszik), amiben elrejtenek egy babot. Az lesz a király, aki megtalálja a babszemet a sütijében. (A finomságban elrejtett tárgy vagy étek területenként változhat.)

Az ünnep hagyományait tekintve az ókori Róma Szaturnusz kultuszáig megy vissza, tudjátok ő annak a görög istennek a továbbgondolt verziója, aki felzabálta saját gyermekeit egy jóslattól félve. Kivéve egyet, aki később tényleg ledöntötte trónjáról (ő volt Zeusz/Jupiter). De ez már egy nagyon régi történet.

Mindenesetre a római sütögetős, ünnepi királykodós tradíció kapott újra életre a XIV. század tájékán Gallhonban, és megjelenik különböző formája más latin népeknél: Spanyolországban, Portugáliában, és Dél-Amerikában is. Sőt az USA egyes déli területein is él a „king cake”, azaz a király torta szokása. Az olaszoknál ezen a napon érkezik a kedves boszorkány, aki megajándékozza a gyermekeket.

Visszatérve az egynapi királyokra, ilyenkor jár nekik a papírkorona, és természetesen uralkodó párt is választhatnak (a hagyomány szerint ellenkező neműt, manapság ki tudja). Január 6-án teljhatalmuk van, uralkodásuk évfordulóján pedig nekik kell megsütniük a következő évi galette-t. Szóval nem kell aggódni, attól még, hogy megtaláljuk a babot (vagy elrejtett akármit), még nem leszünk bolondok egy életre. A Faith No More 1995-ös albumának címe viszont erről a szituációról szól. Az egynapos királyságra erről a nagylemezről választottunk zenei aláfestést. Akit pedig mifelénk vonz a királyi poszt, várjon pünkösdig - hasonló szokást azért mi is ismerünk; igaz, valószínűleg nem a görög-római mitológiából táplálkozik.

Jó sütögetést, evést és királykodást minden kedves szerencsés résztvevőnek!





Segítség az ünnepléshez: ide kattintva találtok (egy másik leírás alatt) receptet a torta elkészítéséhez.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását