2024. május 16. - Mózes, Botond

Utólag is elveszthető a választás

Ha a Ferencvárosban megválasztott országgyűlési képviselőről a rendőrség utólag megállapítja, hogy bűncselekményt követett el az ajánlószelvényekkel kapcsolatban, és ezt a bíróság is kimondja jogerős ítéletben, akkor a megválasztott képviselő elveszíti a
2009. január 5. hétfő 18:30 - Hírextra
Az MTI arról kérdezte a szakértőt, hogy a ferencvárosi hamis ajánlószelvényekkel összefüggésben megindult nyomozásban december 31-én a Budapesti Rendőr-főkapitányság nyomozói lefoglalták a képviselő-választáson induló valamennyi párt jelöltjeire leadott ajánlócédulákat a helyi választási irodában. A rendőrség a választás, népszavazás és népi kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény gyanújával nyomoz ismeretlen tettes ellen az ügyben.

A rendőrség hétfőn úgy tájékoztatta az MTI-t, hogy ezen a héten elkezdik ezeket a szelvényeket szakértőkkel megvizsgáltatni.

Tóth Zoltán hangsúlyozta: a választási eljárás és a büntetőeljárás között nincs közvetlen összefüggés, mert a két eljárásnak más a célja. A választásinak az, hogy törvényes keretek között minél gyorsabban betöltsék a megüresedett mandátumot, a büntetőeljárásnak viszont az, hogy megállapítsák a bűnösséget vagy az ártatlanságot.

Nem kell, hogy időben utolérjék egymást, azonban a két eljárás az alkotmányosság szintjén utóbb össze fog kapcsolódni, és ha a január 11-én megválasztott országgyűlési képviselőről a rendőrség utólag megállapítja, hogy bűncselekményt követett el az ajánlószelvényekkel, és ezt a bíróság is kimondja jogerős ítéletben, akkor a megválasztott országgyűlési képviselő elveszíti a mandátumát - mondta a választási szakértő.

Az ajánlószelvények szakértői vizsgálatáról Tóth Zoltán kifejtette: a rendőrségnek vizsgálnia kell az adatok megfelelőségét, technikai szempontból azt, hogy milyen a cédula alapanyaga, valamint azt is, hogy azok az emberek írták-e alá, akiknek az adatai ténylegesen ott szerepelnek.

Ferencvárosban azért kell időközi választást tartani, mert Gegesy Ferenc (SZDSZ) polgármester szeptember közepén lemondott parlamenti mandátumáról, amelyet a 2006-os választáson a 12-es számú országgyűlési egyéni választókerületben szerzett.

Korábban a helyi választási bizottság Jobbik által delegált tagja hívta fel a sajtó figyelmét arra, hogy az MDF ajánlószelvényeinek jelentős része álláspontja szerint fénymásolt hamisítvány. Az Állami Nyomda szakértői azt állapították meg, hogy három párt - az MDF, a MIÉP és a Magyar Szociális Zöld Párt (MSZZP) - által leadott összes ajánlószelvény 73 százaléka valóban hamis. Ezért e három párt jelöltjei nem indulhatnak az időközi választáson.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását