2024. május 11. - Ferenc

A Fidesz kiáll Balogh Zoltán mellett

A Fidesz elnöksége teljes mértékben támogatja Balog Zoltánnak, az Országgyűlés emberi jogi bizottsága elnökének előfeszítéseit, "aki a Dunaszerdahelyen történt megmagyarázhatatlan, brutális szlovák rendőrtámadás okait és körülményeit kívánja tisztázni, ké
2009. február 3. kedd 21:00 - Hírextra
A közlemény hangsúlyozza: a magyar-szlovák jószomszédi viszony közös érdek, és azokban a kérdésekben, "amelyeket nem terhelnek feszültségek", természetesen együtt kell működni. "Vannak azonban olyan kérdések, amelyeket rendezni kell, mielőtt más ügyekben előrelépés történhet" - tették hozzá.

"Semmilyen diplomáciai udvariaskodás nem írhatja felül a magyar Országgyűlés és képviselőinek azon kötelezettségét, hogy a magyar emberek személyi biztonságát határon innen és túl maradéktalanul garantálja, a jogsérelmeket megelőzze, illetve orvosolja" - fűzték hozzá.

Mint írták, a Fidesz elnöksége szerint a látszatát is kerülni kell annak, "hogy magyarokkal akármit meg lehet csinálni".

"Európában nem erre a gyenge, jellemtelen nemzetpolitikára van szükség, hanem az államok közötti kölcsönös tiszteletre, a személyi szabadság és biztonság feltétlen érvényesülésére, legyen szó bármely uniós tagállam polgáráról, bármely tagországban" - fogalmaztak.

Kovács Kálmán, az SZDSZ határon túli magyarság szekciója vezetője még hétfőn, a magyar és a szlovák emberi jogi bizottság elmaradt együttes ülését követően tudatta, hogy álláspontja szerint a Fidesznek kötelessége elhatárolódni Balog Zoltántól, és vissza kellene hívnia őt a bizottság éléről.

Az Országgyűlés emberi jogi bizottságának és szlovák társbizottságnak együttes ülése hétfőn elmaradt Budapesten, a szlovák képviselők ugyanis be sem mentek az ülésterembe, miután meghallották, hogy Balog Zoltán, a magyar testület fideszes elnöke egy filmet vetítene le a Dunaszerdahelyen történtekről.

Balog Zoltán a helyszínen az MTI-nek elmondta: olyan felvételt szerettek volna bemutatni, amely teljesen egyértelművé teszi, hogy békés szurkolókra támadtak mindenféle indok nélkül a szlovák rendőrök Dunaszerdahelyen. A felvétel bemutatását mindenáron meg akarták akadályozni - tette hozzá. Hangsúlyozta: a szlovák fél a mai napig semmiféle felvételt nem bocsátott a magyarok rendelkezésére, ettől kezdve "kötelességünk a mi bizonyítékainkat bemutatni". A képviselő szerint "fontos dolog a diplomácia, de még fontosabb az igazság".

Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke hétfői nyilatkozata szerint minden felelősség Balog Zoltánt terheli, amiért nem az előzetes megállapodás szerinti napirendnek megfelelően kezdte el az ülést. A házelnök szerint sem a Szlovákiában élő magyarság, sem Magyarország érdekét nem szolgálja ez a magatartás.

Az MSZP szóvivője, Nyakó István a történtekre reagálva azt mondta: a Fidesz belpolitikai érdekeinek rendelte alá a hétfői párbeszéd lehetőségét, és cserbenhagyta azokat, akik egy egységes magyar álláspont európai képviseletére számítottak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását