2024. május 16. - Mózes, Botond

Mi lesz a vége a ferencvárosi botránynak?

Hétfőn összeül a ferencvárosi választási bizottság az időközi parlamenti választás miatt. Hat nappal a voksolás előtt még egy, a Fidesz le nem adott ajánlószelvényeivel kapcsolatos panasz ügyében kell döntenie a testületnek, továbbá napirendre kerülhet a
2009. január 5. hétfő 06:37 - Hírextra
A még el nem bírált panaszt - az Ifjú Magyarok Egyesületének az MTI-hez vasárnap eljuttatott tájékoztatása szerint - Farkas Dezső, a Fidesz ferencvárosi szervezetének volt alelnöke nyújtotta be, mert álláspontja szerint a törvény előírásaival szemben a Fidesz nem semmisítette meg a választási irodának le nem adott ajánlószelvényeit.

Ugyancsak napirendre kerülhet a Hír Tv vágatlan felvétele is, ha ez megérkezik a választási bizottsághoz. A Magyar Nemzet december 27-ei számában a Hír Tv felvételére hivatkozva azt állította, hogy az SZDSZ kerületi elnöke és ferencvárosi kampányfőnöke fizetett az ajánlószelvényekért aktivistáknak, és az sem érdekelte, hogy a pénz reményében hozzá forduló önkéntesek milyen eszközökkel jutnak a cédulákhoz. Janás Ferenc ezt visszautasította.

December 31-én azonban - a személye és pártja elleni, "manipulatív módon készített felvétel alapján" folytatott lejárató kampányra hivatkozva - lemondott a IX. kerületi választási bizottságban betöltött tisztségéről.

A ferencvárosi választási iroda helyettes vezetője, Horváth Péter szilveszter napján az MTI-t úgy tájékoztatta: elkérik a Hír Tv-től a felvétel vágatlan változatát.

A ferencvárosi választás ügye december 20-án kapott nyilvánosságot, amikor a helyi választási bizottság Jobbik által delegált tagja arra hívta fel a sajtó figyelmét, hogy álláspontja szerint az MDF ajánlószelvényeinek jelentős része fénymásolt hamisítvány. Az Állami Nyomda szakértői azt állapították meg, hogy az MDF, a Magyar Szociális Zöldpárt (MSZZP) és a MIÉP által leadott összes ajánlószelvény 73 százaléka hamis.

Ezután a helyi választási bizottság feljelentést tett az ügyészségen, és első fokon kizárta az indulók közül mindhárom párt jelöltjét. Az MDF december 22-én tett feljelentést a hamis ajánlószelvények ügyében, ennek alapján a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) egy héttel később elrendelte a nyomozást.

A helyi választási bizottság kizáró határozatai ellen fellebbezést nyújtottak be az érintettek, de a Fővárosi Választási Bizottság elutasította azokat. Emiatt december 29-én az MDF jelöltje, 30-án pedig a Magyar Szociális Zöld Párté fordult a Fővárosi Bírósághoz, amely azonban szintén elutasította mindkét fellebbezést, és így véglegessé vált a három jelölt kizárása.

Az esettel összefüggésben megindult nyomozásban december 31-én a BRFK nyomozói lefoglalták a képviselő-választáson induló valamennyi párt jelöltjeire leadott ajánlócédulákat a helyi választási irodában, és - vélhetően a több napos ünnep miatt hétfőtől - szakértőkkel fogják őket megvizsgáltatni. A rendőrség a választás, népszavazás és népi kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény gyanújával nyomoz ismeretlen tettes ellen az ügyben.

A IX. kerületi hamis ajánlószelvények ügyében a kormányszóvivő is megszólalt, aki azt mondta: a kormány szerint korszerűsítésre szorul az egész magyar választási rendszer, de a választójogi törvény módosításához, így az ajánlószelvényekre vonatkozó jogszabályok megváltoztatásához is a parlamentben kétharmados többség szükséges, vagyis a módosításhoz nem elegendő önállóan a kormány akarata. Budai Bernadett hozzátette, nemcsak az ajánlószelvények ügyének szabályozása, hanem az egész hazai választási rendszer korszerűsítésre szorul.

Az MTI-nek nyilatkozó független választási szakértő, Tóth Zoltán szerint nem a választási rendszeren, hanem a joggyakorlaton kell szigorítani. Ha egy párt szervezi az ajánlószelvények másolását, azzal kimeríti a választási törvény alapelvének a megsértését, joggal való visszaélést valósít meg.

Ez még nem bűncselekmény, hiszen a törvények értelmében a párt jelöltjét ebben az esetben csak törölni kell a jelöltek közül. Az ügy akkor válik bűncselekménnyé, amikor kimeríti a személyes adatokkal való visszaélést, hiszen adatokat hamísítanak a szelvényekre - mondta Tóth Zoltán.

Ferencvárosban azért kell időközi választást tartani, mert Gegesy Ferenc (SZDSZ) polgármester szeptember közepén lemondott parlamenti mandátumáról, amelyet a 2006-os választáson a 12-es számú országgyűlési egyéni választókerületben szerzett.

A helyi választási bizottság hat jelöltet vett nyilvántartásba, így a január 11-ei időközi választáson várhatóan Bácskai János (Fidesz-KDNP), Várady Tibor (Humanista Párt), Szegedi Csanád (Jobbik), Paulik Péter István (Magyar Kommunista Munkáspárt), Bánsághi Tamás (MSZP) és John Emese (SZDSZ) indulhat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását