2024. április 28. - Valéria

Kóka a liberális kormánytagok visszahívását kéri

Az SZDSZ-frakció arra kéri az ügyvivői testületet, hogy esti ülésén döntsön a szabad demokrata miniszterek és államtitkárok visszahívásáról április 30-i hatállyal - jelentette be Kóka János pártelnök és Fodor Gábor környezetvédelmi miniszter a hétfői frak
2008. március 31. hétfő 13:10 - Hírextra
A pártelnök szerint a kormányfő szombati beszédével gyakorlatilag felmondta az együttműködést, és paradox módon a Gyurcsány-kormány programjára mondott nemet. Kóka János hozzátette: Gyurcsány Ferenc egyoldalúan, egyeztetés nélkül döntött Horváth Ágnes egészségügyi miniszter menesztéséről.

Fodor Gábor környezetvédelmi miniszter megerősítette a Kóka János által elmondottakat. Hozzátette: az SZDSZ arra törekszik, hogy egységes álláspontot képviseljen az ügyben.

Kóka János közölte: "a miniszterelnök a szombati beszédével világossá tette, hogy nem kívánja a koalíciós szerződésünkhöz tartani magát. Sokféleképpen lehet fogalmazni, de a lényeg egyszerű: Gyurcsány Ferenc azt üzente, hogy nem tartja érvényesnek a koalíciós szerződést."

Hozzátette, hogy a koalíció sorsáról nem egyedül az SZDSZ dönt, a két pártnak közösen kell döntést hoznia arról, hogy akarnak-e együtt kormányozni.

Kóka János hangsúlyozta, hogy a frakció döntése nem személyekről szól, de méltánytalannak és tisztességtelennek tartják azt az eljárást, amit a kormányfő Horváth Ágnes menesztése kapcsán választott, de a miniszterelnöknek "ezzel nyílván saját lelkiismeretének kell elszámolnia."

A szabad demokraták szerint Horváth Ágnes támadásával, akiből "a miniszterelnök politikai bűnbakot akar csinálni" Gyurcsány Ferenc saját kormányának egészségügyi programjára mondott nemet.

Kóka János annak a véleményének adott hangot, hogy reformok nélkül hiábavalóak lennének az elmúlt év erőfeszítései és így néhány év múlva újabb erőfeszítésekre lehet szükség.
A szabad demokratáknak nincs okuk azt feltételezni, hogy amit Gyurcsány Ferenc elmondott, az nem a Magyar Szocialista Párt hivatalos álláspontja, egyéb értelmű megkeresés az SZDSZ-hez nem érkezett - válaszolt a liberális párt elnöke arra a kérdésre, hogy hajlandóak lennének-e Gyurcsány Ferenccel tárgyalni a koalícióról, vagy esetleg más szocialista politikust képzelnek el miniszterelnökként.

Kóka János cáfolta azokat a sajtóhíreket, amelyek szerint a múlt héten a koalíciós egyeztetések során a miniszterelnök nyilvánvalóvá tette volna azt a szándékát, hogy meneszteni akarja Horváth Ágnest. Közölte, hogy őt szombaton tíz óra előtt néhány perccel hívta fel Gyurcsány Ferenc, aki akkor közölte vele, hogy meneszteni akarja Horváth Ágnest és azt szeretné ha a két párt közösen jelölne egészségügyi minisztert.

Kóka János elmondása szerint ő akkor közölte a kormányfővel, hogy formailag és tartalmilag is elfogadhatatlannak tartja a döntést.

Formailag azért tartotta elfogadhatatlannak a felvetést, mert véleménye szerint egy ilyen fajsúlyú döntésnek koalíciós egyeztetést követően kell megszületnie, tartalmilag pedig azért, mert Horváth Ágnes a Gyurcsány-kormány egészségügyi reform menetrendjét hajtotta végre, nagyon sok esetben az SZDSZ számára nehezen vállalható kompromisszumokkal.

Gyurcsány Ferenc az MSZP országos pártértekezletén szombaton arról beszélt, hogy az egészségügyi reformpolitika mögül elfogyott a támogatás, új megoldásokra és nyugalomra van szükség, amelyeket egy új miniszter hitelesíthet, ezért azt javasolta, hogy a koalíciós partnerrel közösen jelöljenek másik tárcavezetőt Horváth Ágnes helyére.

A miniszterelnök akkor elmondta, hogy ezt közölte már Kóka János SZDSZ-elnökkel és Horváth Ágnessel is, és természetes, hogy egyikük sem örült a dolognak.

A szabad demokraták még aznap közleményben reagáltak, amely szerint a miniszterelnök "egyoldalúan, egyeztetés nélkül" jelentette be, hogy nem kíván Horváth Ágnes egészségügyi miniszterrel együtt dolgozni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását