2024. április 30. - Katalin, Kitti

Különkeretes gyógyszerek felülvizsgálata

A különkeretes gyógyszerek rendszerének felülvizsgálata a betegeknek teszi könnyebbé az ezen készítményekhez való hozzájutást - mondta az egészségügyi miniszter hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.
2008. január 28. hétfő 18:32 - Hírextra

Horváth Ágnes közölte: a gyógyszerek egy részének finanszírozását beépítették a kórházi ellátásba, a másik részéhez pedig járóbeteg-ellátás keretében lehet hozzájutni. Előbbinél a kezelés során ingyenesen jutnak hozzá a készítményekhez a betegek, utóbbinál a patikai kiváltás során a 300 forintos térítési díjat meg kell fizetni.

A könnyebbség a betegeknek abban lesz, hogy bárhol, bármely gyógyszertárban hozzájuthat a szakorvos által (akár 3 hónapra) felírt készítményéhez és azért nem kell a különböző centrumokba elmenni és ott felíratni a gyógyszert. "Az volt a célunk (...), hogy a betegek kényelmesebben jussanak gyógyszerhez. Rengeteg olyan gyógyszer volt, amelyekhez egy elég bonyolult engedélyezési úton és csak meghatározott centrumokban lehetett hozzájutni" - fogalmazott Horváth Ágnes.

Igaz, hogy a betegeknek - ha patikában váltják ki a készítményt - 300 forintos térítési díjat kell fizetni, de a betegköltségek a gyógyszerhez való hozzájutás egyszerűsítése nyomán összességében csökkennek - mondta, hozzátéve, a közgyógyellátási igazolvánnyal rendelkezők a keretük erejéig továbbra is ingyen válthatják ki a készítményeket.

A különkeretes gyógyszerrendszer átalakítását támogatták a szakmai kollégiumok is - tette hozzá a tárcavezető, megemlítve azt is, hogy tavaly 1,05 milliárd forintot költött az állam ezekre a készítményekre, a rendszer átalakítása után 1,26 milliárd forint lesz a támogatás.

Kérdésre válaszolva közölte: a mostani változás tízféle - többek között a sceloris multiplex, bizonyos daganatos betegségek, a krónikus veseelégtelenség kezelésére szolgáló - gyógyszert és több ezer beteget érint.

Horváth Ágnes más témában szólt arról is, hogy a háziorvosok gyógyszerfelírási szabályairól szóló kormányrendelet napokon belül megjelenik. Elmondta: "kitolták" azt a határt, ami után a háziorvosokat büntetnék, ha sorozatosan a drágább gyógyszert írják fel betegeiknek, jóllehet van olcsóbb, azonos hatóanyagú készítmény is.

Hozzátette: külön nézik majd a házi, illetve a szakorvosok gyógyyszerfelírási szokásait.
A Fidesz álláspontja szerint nem csak szakmai és gazdasági szempontból indokolhatatlan, de embertelen is az Egészségügyi Minisztérium rendelkezése, hogy február elejétől a sclerosis multiplexben, a krónikus veseelégtelenségben, vagy bizonyos leukémiás betegségben szenvedő embereknek fizetniük kell a gyógyszertárakban a 300 forintos dobozdíjat.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását