2024. május 4. - Mónika, Flórián

Emberbaráti szeretet - defibrillátor a benzinkútnál

Szomorú tapasztalataiból okulva defibrillátort vásárolt a Zala megyei Nagykapornak benzinkútjának tulajdonosa; a műszert az alkalmazottak nemcsak kezelni tudják, de vészhelyzet esetén autóval a beteghez is kiszállítják.
2009. január 3. szombat 14:16 - Hírextra
Hajas Zoltán több ismerősét veszítette el az elmúlt években hirtelen szívhalál miatt. Társaival ezért úgy határozott, hogy pusztán emberbaráti szeretetből, a 76-os út mentén található benzinkútjukon elhelyeznek egy defibrillátort, amit bárki bármikor használhat szükség esetén.

Nagykapornak számos kisebb település közelében található, átszeli a forgalmas főút, de a közelben csak a mintegy 20 kilométerre fekvő Zalaegerszegen található hasonló műszer. A benzinkút tehát elérhetőség szempontjából ideális helynek is tűnt a félautomata berendezés elhelyezésére. Hajas Zoltán az MTI-nek hangsúlyozta: a berendezés mindenkié.

A kúton 14 alkalmazottat kiképeztek a használatára, az éjjel-nappali üzemben arra is odafigyelnek, hogy a beosztás szerint mindig legyen valaki, aki szakszerűen kezelni tudja. Munkaköri kötelességük is lett szükség esetén az életmentés, de Hajas Zoltán szerint ezt emberségből is megtennék a dolgozói, akiknek a rendelkezésére áll egy terepjáró, hogy szükség esetén a helyszínre is vihessék az újraélesztő készüléket.

A töltőállomás kirakatában jól látható táblán szerepel, hogy itt bármikor megtalálható a defibrillátor, a nap 24 órájában elérhető telefonszámot pedig már elkezdték terjeszteni a környéken.

A közel 700 ezer forintért megvásárolt készülék magyar nyelven, hanggal is közli a szükséges teendőket, a gyors vizsgálati eredmények alapján "dönt" arról, hogy valóban szükséges-e a beavatkozás. Memóriakártyán rögzíti az eredményeket és a folyamatot is, hogy ha laikus használja, ezt követően az orvos is pontosan tudjon minden beavatkozásról.

Kovács Péter, a település háziorvosa az MTI-nek azt mondta, a statisztikák szerint évente 15-20 ezer esetben fordul elő hirtelen szívhalál Magyarországon. Neki sincs ilyen berendezése, ezért nagy örömmel fogadta az önzetlen kezdeményezést.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását