2024. május 13. - Szervác, Imola

Régi-új kaják

Prága szívébe diadalmasan tért vissza több, a kommunista rendszer idején lepusztult márkás vendéglátóhely, a csehek pedig lelkesen fedezik fel újra a hajdanvolt specialitások ízeit.
2009. január 1. csütörtök 09:30 - Hírextra
A nemrégiben újra megnyílt Mysak cukrászdában a "karamelovy pohár", a karamellkehely a sláger, amelyet náluk fogyasztott Csehszlovákia első elnöke, Tomas Garrigue Masaryk is (1850-1937). A különlegesség egy vaníliafagylalt 35 százalékban karamelizált cukorral kevert tejszínhabbal, pirított mandulával díszítve.... - közölte Pavel Juraska főcukrász.

Juraska szerint a "karamelovy pohár" sikere nem is annyira a recepten múlik, hanem azon, hogy "becsületesen" készítik el, precízen betartva az első köztársaság idejéből származó hagyományos eljárásokat.

A csehek szóhasználatában az első köztársaság (1918-1938), amelyet Masaryk elnök demokratikus korszaka jelképez, a minőség és a becsületesség szinonimája, amelyet később a konyhaművészet terén is elfelejtettek a kommunizmus négy évtizede alatt.

"A cseh gasztronómia újjászületésének időszakát éljük" - mondta el Pavel Maurer gasztronómiai szakértő, a Pavel Maurer,s Grand Restaurant Guide szerzője. Maurer szerint logikus, hogy erre két évtizedet kellett várni a kommunizmus bukása után. "A bársonyos forradalom óta egzotikus ízek egész áradata szakadt ránk. A gyomrunk viszont otthon maradt".

Az 1916-ban alapított Jan Paukert csemegeüzlete, amely hosszú időn át volt a különféle felvágottak, sajtok és libamájak kedvelőinek paradicsoma, az 1952-es államosítás után szintén nehéz időket élt át. Hana Paukertová, az alapító unokájának felesége szerint a bolt, amely teljes felújítás után nemrégiben nyílt meg újra, "szebb, mint valaha".

Jan Paukertet tartják a cseh gasztronómia egyik specialitása, az oblozeny chlebícek, az ezerféleképpen megpakolható vajaskenyér-szeletkék feltalálójának. Maurer szerint az oblozeny chlebícek ritkaság, sehol másütt a világon nem kapható. "Másutt vagy hamburgert, vagy szendvicset árulnak. A klasszikus oblozeny chlebícek - sonkával, főtt tojással és majonézes krumplisalátával - azonban eredeti cseh termék" - mondta.

Zdenek Pohlreich, a Café Imperial, a hasonnevű szálloda kávéházának főnöke és szakácsa szerint az első köztársaság igazi hagyománya az, ha valaminek van saját tulajdonosa, aki becsületesen foglalkozik a céggel és igyekszik valamilyen tipikusat beleadni.

A hely híven tükrözi az ország újkori történelmét: a két világháború közötti időszak luxusszállodája és kávéháza 1939 és 1945 között a náci németek törzshelye volt, a háború után államosították és szakszervezeti üdülővé alakították át, lepusztult, elhagyatott lett, majd 1989 után újjáépítették és megnyitották.

A Café Imperial 2007 augusztusa óta ismét működik, de nem mindig van könnyű dolgunk, mert nagy a konkurencia - mondta Pohlreich. Hozzátette: "A cseh konyhára fogadtunk, és ma úgy tűnik, nem volt rossz választás. A dél-csehországi gombás-burgonyás kulajda leves például igen sikeres."
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását