2024. április 20. - Tivadar

Egyre többen drogoznak

Tovább nőtt az ismertté vált kábítószer-használók száma tavaly Magyarországon, továbbra is a kannabisz a legnépszerűbb drog, de egyre nő a heroin és a kokainfogyasztás is - derül ki a Nemzeti Drog Fókuszpont, valamint a Szociális és Munkaügyi Minisztérium
2007. november 26. hétfő 13:42 - Hírextra

2006-ban összesen több mint 15 ezer drogfogyasztót regisztráltak az adatszolgáltatásra kötelezett kezelőhelyek, ez öt százalékos növekedést jelent az előző évhez képest.

A kezelt kábítószer-használók számának növekedésében szerepet játszhat, hogy a rendszerváltás óta nem csökkent a drog mennyisége Magyarországon, a szerek egy része az elmúlt időszakban olcsóbbá is vált, másrészt a többi európai országban tapasztalt jelenségek is begyűrűznek Magyarországra - mondta Portörő Péter, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium főosztályvezető-helyettese a jelentés bemutatásakor az MTI-nek.

Közölte: az is szerepet játszhat, hogy a drogprevenció nem elég hatékony. 2003-ig folyamatosan nőtt a drogprobléma kezelésére fordított összeg, azóta azonban csökkentek ez a pénz, az elmúlt években megelőzésre 600-700 millió forintot költött az állam - tette hozzá.

Varga Orsolya, a Nemzeti Drog Fókuszpont koordinátora szerint sok oka van annak, hogy a prevenciós programok nem fedik le a teljes magyar népességet: egyik a pénzhiány, a másik a programok módszertanának hiányossága, valamint az, hogy nem értékelik a befejezett programokat.
A 2007-es nemzeti jelentés szerint tavaly is a kannabisz-származékok miatt kezeltek aránya volt a legmagasabb, 11 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

Tovább nőtt a kezelt kokainfogyasztók száma is, a korábbi évhez képest felével többen - összesen több mint kétszázan - használták a szert - olvasható a jelentésben.

Egyre több a heroinista is Magyarországon, annak ellenére, hogy az évezred első öt évében ez a szám folyamatosan csökkent. A heroinfogyasztás és a szer intravénás használata is 15 százalékkal nőtt. Kevesebb viszont az amfetamin-fogyasztó és a hallucinogén-használó a tanulmány szerint.
A magyar fiatalok legkedveltebb szere a kannabisz és sokan használják a gyógyszereket alkohollal. Az ifjúság körében azonban nem növekedik látványosan a droghasználat - mutat rá a jelentés.

Továbbra is kevés intravénás kábítószer-használó fertőzött HIV-vel, harminc százalékuk azonban hepatitis C-vel fertőzött.

Az elmúlt évekhez képest összességében kevesebben haltak meg a drog miatt, a halálos heroin- túladagolások száma azonban tovább növekedett, a meghalt kábítószeresek mintegy kilencven százaléka ennek a szernek az áldozata lett.

A jelentés rámutat arra, hogy az egészségügyi kezelési lánc továbbra is egyenetlen és hiányos, komoly problémát jelent a szakemberhiány, valamint a problémákkal küzdő gyermekek és serdülők megfelelő ellátása. A droghasználók véleménye szerint a két legnehezebben elérhető kezelési forma a drogrehabilitáció és az úgynevezett metadon-kezelés.

Magyarországon 2006-ban több mint 13 százalékkal csökkent az ismertté vált kábítószeres visszaélések száma a megelőző évhez képest.

A Kábítószer és Kábítószer-függőség Európai Megfigyelő Központja (EMCDDA) múlt csütörtökön ismertetett 2007-es jelentése is rámutat arra, hogy amíg a kokainhasználat emelkedik, a jelentés szerint hosszú idő után megállt a legnépszerűbb európai drog, a kannabisz használatának növekedése Európában, Magyarországon azonban egyre többen élnek a marihuánával - habár az értékelés rámutat arra, hogy az emelkedés csak kismértékű és az ország még így is a középmezőnybe tartozik.

Magyarországhoz hasonlóan egész Európában nőtt a becsült kokainhasználók száma, ezzel párhuzamosan azonban összességében az intravénás kábítószer-használat csökkent.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását