2024. április 28. - Valéria

A dunai hajózásról

A dunai hajózás történetét mutatja be az ókortól a XIX. századig Szentkláray Jenő történész 1885-ben publikált műve, A dunai hajóhadak története, amelyet most reprint kiadásban jelentet meg az Érem Kft. - közölte a társaság az MTI-vel.
2008. július 9. szerda 16:09 - Hírextra
Az egykor a Magyar Tudományos Akadémia gondozásában megjelent mű a magyar hajózás történetét és a dunai hajózás emlékeit tárgyalja, valamint forrásokat, okleveleket közöl a bécsi hadilevéltárból, tartalmazza a dunai hajóhadak vezéreinek, kapitányainak, fővajdáinak és parancsnokainak időrendi lajstromát a XIV. századtól.

A Magyarország történetét és az események összefüggéseit különleges szempontból megvilágító összegzésben a királyi hajósnépről, a naszádosokról és sajkásokról, illetve a magyar admiralitásról is olvashatnak az érdeklődők.

 Megismerhetik az 1456-os nándorfehérvári vízi ütközet és más csaták történetét, megtudhatják, hogy a török kézen levő Hatvan városát hajók bevetésével szabadították fel a keresztény csapatok, valamint hogy a délről érkező támadók miért a Duna völgyében közeledtek Magyarországhoz.

A ma már szinte elérhetetlen ritkaságnak számító eredeti kötet reprint kiadását a szerző képével és munkásságát bemutató bibliográfiával, valamint az életútját méltató akadémiai emlékbeszéddel egészítette ki a kiadó.

"Magyarország honvédelmi tényezői közt, a legrégebbi időktől úgyszólván napjainkig, egy nevezetes hadi tényezőt látunk szerepelni, mely azonban irodalmunkban sem hadtörténeti szempontból, sem culturális tekintetből nem volt még figyelemre méltatva.

Értem a hazánk nagyobb folyóin, nevezetesen a Dunán szerepelt hajóhadakat, főkép pedig a magyar hajós népek, király-naszádosok és a későbbi sajkások intézményét. (...)

Ez volt hadseregeinknek ékessége, dísze, és olykor legfélelmetesebb osztálya" - írta 1885. május 5-ként kelt előszavában Szentkláray Jenő.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását