2024. április 27. - Zita

Megvan a gyerekgyilkos?

Hamarosan eredmény várható az óriási közfelháborodást kiváltó kiskunlacházi gyermekgyilkosság ügyében - hangsúlyozta Ármos Sándor rendőr dandártábornok, Pest megye rendőrfőkapitánya, amikor a megye biztonsági helyzetének idei alakulásáról, a rendőrség jöv
2008. december 29. hétfő 13:44 - Hírextra
A rendőrfőkapitány elmondta, hogy a novemberben meggyilkolt kislány ügyében indított nyomozás során már kétszáznál több tanút hallgattak ki. Szavai szerint "szorul a hurok" az elkövető között. Ármos Sándor emlékeztetett arra, hogy tavaly négy gyilkosság történt a megyében, az idén három, és a megyei rendőrök valamennyi elkövetőt néhány hónapon belül kézre kerítették.

A dandártábornok elmondta, hogy az idén a tavalyihoz és az azt megelőző 4 évihez hasonlóan hozzávetőleg 40 ezer bűncselekményt regisztráltak decemberig Pest megyében, ez pedig kedvező eredménynek nevezhető, mert a fővároshoz képest itt évek óta eleve kevesebb rendőr szolgál, miközben a lakosság lélekszáma és az agglomerációba települő kereskedelmi centrumok, ipartelepek száma folyamatosan gyarapodik. Nemzetközi összehasonlításban az országban és Pest megyében is nagyobb a közbiztonság, arányaiban kevesebb a bűncselekmény mint Európa más hasonló országaiban.

Különösen örvendetes, hogy a májustól életbe lépett objektív felelőség nyomán a közúti balesetek száma a megyében 10 százalékkal csökkent és 37-tel kevesebben haltak meg az utakon mint egy évvel korábban. E szerint a szigorodó törvénynek életmentő szerepe is lehet - tette hozzá.

A statisztika szerint kevesebb gazdasági és vagyon elleni bűncselekményben kellett a rendőröknek eljárni. Valamelyest csökkent a betörések száma, több volt viszont a lopás és a rablás. Ez utóbbinál elsősorban a gyermek és fiatalkorúak körében növekedett az esetek száma, jellemzően kisebb bandák más gyerekek mobil telefonját, vagy más értékét vették el pszichikai ráhatással.

A 2009-es tervekről szólva kitért rá: a feladatok növekednek, miközben a létszám lényegében nem bővül, ezért a Budapesti Rendőr-főkapitánysággal szorosabb együttműködést alakítanak ki. Ez annál inkább is indokolt, mert sok esetben a hatáskörök fedik egymást, hiszen egyes fővárosi bűnözői csoportok gyakran ruccannak ki a környező falvakba, városokba egy-egy törvénybe ütköző akcióra, elfogásuk pedig közös feladat. Sok esetben az önkormányzatok is segítenek a közbiztonság megerősítésében. Például Monoron, Szigetszentmiklóson és Budaörsön megfizetik a szabadnapos rendőrök plusz szolgálatba állását, aminek eredményeként fokozódik a rendőri jelenlét az adott környéken. E jó kezdeményezéseket egyre többen követik.

Ugyancsak terjed a térfigyelő kamerák rendszerbe állítása közterületeken. A tapasztalat szerint a lakosság és a nagy kereskedelmi egységek mind többet áldoznak a vagyonvédelemre, a biztonságot szolgáló új technikai eszközök beszerzésére és alkalmazására rendőri segítség igénybe vételével - hívta fel rá a figyelmet Ármos Sándor.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását