2024. április 18. - Andrea, Ilma

Celeb vagyok, beszélhetek hülyeséget!

A hírességek gyakran használják fel ismertségüket arra, hogy kedvenc elméleteiket népszerűsítsék. Sokszor az sem zavarja őket, ha mondanivalójuk köszönőviszonyban sincs a valósággal, a tudományos bizonyítékokkal, szóval jobban tesszük, ha ezeket a sztáral
2008. december 28. vasárnap 07:17 - Hírextra
A brit Sense About Science (tudományos érzék, ítélőképesség) alapítvány időről-időre összegyűjti azokat az ostobaságokat, amelyeket a hírességek nyilatkoztatnak ki, szöges ellentétben a tudományos bizonyítékokkal vagy félreértelmezve azokat.

Vannak olyan eljárások, például a méregtelenítő kúrák, amelyek különösen népszerűek, az amerikai televíziós személyiség, Oprah Winfrey vagy épp a szupermodell Kate Moss is szívesen értekezik róluk. Utóbbi például a hírek szerint Thaiföldön egy szigorú, csak gyümölcsökből és zöldségekből álló tisztítókúrán vesz részt - ezzel kapcsolatban táplálkozástudományi szakemberek arra hívják fel a figyelmet, hogy ezzel számos fontos tápanyagtól, például fehérjétől fosztja meg magát.

A tévés valóságshowból is ismert Kelly és Sharon Osbourne úgy véli, hogy a fogamzásgátló tabletta rákot okoz - szerencsére tévednek.

Delia Smith brit gasztronómiai szakíró és tévés személyiség egy interjúban azt fejtegette, hogy az elhízásnak a cukorfüggőség az oka, és ha valaki hat hétig egyáltalán nem fogyaszt cukrot vagy édesítőt, akkor visszaáll a természetes édességérzékelés, és a probléma egy csapásra megoldódik.

A brit táplálkozástudományi alapítvány munkatársa szerint ez badarság, mivel például a tej és a gyümölcsök is tartalmaznak cukrot, így nem lehet, de nem is szabad száműzni a cukrot a táplálkozásból, mivel ez együtt jár számos fontos tápanyaggal.

Demi Moore színésznő azzal lepte meg a szakembereket, hogy magasan képzett orvosi piócákkal méregteleníti a vérét. Nos, ezzel talán kár is vitatkozni.

Stella McCartney divattervező azt kifogásolta, hogy egy összetevő egyaránt megtalálható a fényvédő krémekben és a fagyállóban. Az alapítvány összeállításában idézett szakember szerint azonban ettől nem kell megijedni, a propilén-glikol egy sokoldalú anyag, többféle kozmetikumban is alkalmazzák.

Idén a prímet Barack Obama megválasztott amerikai elnök és vereséget szenvedett riválisa, John McCain vitte el, mindketten kifejezték aggodalmukat, hogy az MMR nevű kombinált - mumpsz, kanyaró és rubeóla elleni - gyermekoltás esetleg autizmust okozhat.

A manapság már széles körben elterjedt vélemény alapja egy 1997-es, kismintás kutatás, amely valószínűsítette ezt az összefüggést, azonban az eredményt azóta számos alkalommal cáfolták. A tévhit mégis erősen tartja magát, olyannyira, hogy sok szülő nem engedi beoltatni gyermekét. Az eredmény: több országban ismét megjelent a kanyaró.

Az amerikai elnökjelölteknek abban igazuk volt, hogy egyre gyakrabban diagnosztizálják az autizmust. Ennek okát azonban nem a védőoltásban kell keresni, hanem abban, hogy jobban odafigyelnek az autizmusgyanús esetekre, és szélesebb körben alkalmazzák a fogalmat.
Forrás: inforadio.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását