2024. május 5. - Györgyi

Sűrű volt Sólyom éve

Az államfő 2008-ban belföldön és külföldön egyaránt rendkívül sűrű programot bonyolított; a jogállam védelme érdekében több törvényt megfontolásra visszaküldött az Országgyűlésnek és normakontrollt is többször kért az Alkotmánybíróságtól.
2008. december 27. szombat 11:32 - Hírextra
Kumin Ferenc kiemelte: a köztársasági elnök idei hivatalos programja - hazai és külföldi egyaránt - nagyon zsúfolt volt. Utóbbit jellemzi, hogy tizenhárom országban tett hivatalos látogatást és további kilenc alkalommal utazott külföldre különböző tanácskozásokra vagy a szomszédos országok magyar közösségeihez.

Megemlítette a magyar-szlovák viszony és egyben a szlovákiai magyar kisebbség helyzetének javításában tette elnöki erőfeszítéseket, amelyek csúcsa, mint mondta, az Ivan Gasparovic szlovák államfővel Érsekújváron tartott találkozó volt.

Kumin Ferenc úgy fogalmazott: a Gasparovic-találkozó eredményeit nem feltétlenül az elfogadott javaslatpontok számában lehet mérni. Eredmény volt, hogy a magyar diplomácia csúcsát képviselő közjogi méltóságok egységesen léptek fel a helyzet javítása érdekében - tette hozzá. Kiemelte, hogy az államfői találkozón Sólyom László megközelítése igazolta, hogy felkészülten, konkrét javaslatokkal érkezve, az európai normák hangján szólva lehetséges megkezdeni azt a párbeszédet, amely idővel hozzájárulhat a két ország közötti feszültség enyhítéséhez.

A főosztályvezető szerint Sólyom László elnöki programjának egyik fő pillére a jogállam védelme, ennek jegyében az év folyamán több törvényt visszaküldött megfontolásra az Országgyűlésnek, illetve négy alkalommal kért az Alkotmánybíróságtól előzetes normakontrollt.
Hangsúlyozta: folytatódott az államfő országjárása is. Ahogy tavaly, úgy idén is három nemzeti parkot és egyúttal három nagy hazai tájat látogatott meg az államfő, ahol az ökológiai értékek mellet, az ott élő vállalkozókkal, tanárokkal, közösségi vezetőkkel és a civil élet képviselőivel is találkozott - tette hozzá.

Ennek az évnek a kiemelkedő esemény volt a Bölcsek Tanácsa, egy tekintélyes szakértőket tömörítő testület megalapítása - jegyezte meg.

Visszatekintve az utóbbi évek eredményeire, az államfő alapvetően pozitívan értékeli a pártok magatartását a jelöléseivel kapcsolatban, hiszen az Országgyűlés összesen öt, ebből 2008-ban két alkalommal megválasztotta az államfő jelöltjeit - folytatta a főosztályvezető.

Amikor az LB elnökjelöltjéről, Havasiné Orbán Máriáról szavaztak, már csak egy képviselőcsoport, és annak sem minden tagja fejezte ki egyet nem értését, de a nyilvánosság előtt képviselt álláspontjuk szerint nem a jelölési eljárással, hanem más, a törvényből nem következő, egyedi szempontokkal indokolták elutasító döntésüket - mondta.

Kumin Ferenc emlékeztetett arra, hogy folytatódott a Határon túli magyarság a 21. században című konferenciasorozat, amelynek keretében idén a határon túli oktatás kérdéseit vizsgálták a Sándor-palotában tartott rendezvényen.

A főosztályvezető közölte, hogy az eddig kialakult szokásoknak megfelelően január elsején, délelőtt hangzik el Sólyom László újévi televíziós beszéde.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását