2024. május 4. - Mónika, Flórián

Szűréssel ünneplünk

Születésnapjuk vagy a karácsony közeledtekor az emberek nagyobb arányban mennek el egészségügyi szűrésekre - állítják norvég kutatók.
2008. december 20. szombat 11:00 - Hírextra
A British Medical Journal című szakfolyóiratban teszik közzé a Norvég Rákregiszter alapján elkészített tanulmányukat a szerzők. Geir Hoff és munkatársai 20780 ötven és hatvannégy év közötti férfi és nő adatait elemezték. Ők mindannyian kaptak behívót egészségügyi szűrésekre, ám csak 12960-an jelentek meg.

A kutatók megállapították, hogy míg havonta átlagosan az értesítettek 64,2 százaléka jelent meg a vizsgálaton, addig decemberben 72,3 százalékuk. Hasonlóan emelkedett a részvételi arány akkor, ha a behívó levelet az emberek születésnapjuk előtt egy héten belül kapták meg, vagy a vizsgálat időpontja a születésnapot követő két héten belül volt.

A kutatók feltételezése szerint az emberek többet foglalkoznak az öregedéssel és egészségi állapotukkal ünnepek környékén, mert emlékeztetik őket az elmúlásra.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását