2022. július 2. - Ottó

Kocsi helyett inkább busszal

Inkább buszra pattan, mint a volán mögé ül számos amerikai - mutatta ki egy friss kutatás az Egyesült Államokban. 2007 utolsó hónapjai és 2008 között majdnem 10 százalékkal - több mint 40 éves csúcs - növekedett a távolsági buszok forgalma az Egyesült Áll
2008. november 26. szerda 15:24 - Hírextra
"Számos oka van a buszforgalom megnövekedésének, az elsődleges tényező azonban az utóbbi évek nagyfokú benzin-áremelkedése" - mondta a felmérés vezetője, Joseph Schwieterman közigazgatási szakértő, a Chaddick Intézet igazgatója. "A busszal való közlekedés alapvető gazdasági hatékonysága hihetetlenül vonzónak bizonyul ebben a nehéz gazdasági légkörben" - tette hozzá.

A tanulmány szerint, a belvárosi kerületek újjáéledése, és a fiatalok körében is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő buszozás mind hozzájárultak ahhoz, hogy a tömegközlekedés ezen formája most reneszánszát éli az Egyesült Államokban. A chicagói DePaul Egyetemen Chaddick Városfejlesztési Intézete által végzett felmérésben megfigyelés alá vonták a hagyományos távolsági buszvállalatok, mint a Greyhound Lines és a Continental Trailways minden induló és érkező járatát.
Forgalomnövekedés szempontjából két vállalat, a Megabus, valamint a Greyhound és a Peter Pan busztársaságok közös vállalkozásaként létrejött Boltbus állnak a vezető helyeken. Utóbbi 2007 tavasza óta működik az állam északkeleti területein. A két vállalat sűrűbb járatokkal működik a nagyvárosok között és vezeték nélküli internetkapcsolatot is biztosít utasainak.

Környezeti hatása is van annak, hogy az utasok egyre szívesebben választják a buszokat. A kutatás szerint az elmúlt év során a buszforgalom növekedése 36 ezer tonnányival csökkentette a szén-dioxid-kibocsátást, valamint 3,48 millió gallonnal kevesebb üzemanyag fogyott. A légi közlekedés 8 százalékkal esett vissza a tanulmány készítésének időszakában, míg az autót használó amerikaiak száma 3,3 százalékkal csökkent a 2008-as év első nyolc hónapjában.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását