2024. április 29. - Péter

Hucijev az új elnök

A 83 éves Marlen Hucijevet választották pénteken késő este az Orosz Filmművészek Szövetségének VII. kongresszusán a szervezet elnökévé; Nyikita Mihalkov, aki 11 éve töltötte be a tisztséget, törvénybe ütközőnek nevezve a kongresszust, tüntetőleg távozott.
2008. december 20. szombat 16:34 - Hírextra
Hucijevet ellenjelölt nélkül - a 657 küldött által leadott 349 szavazattal, 30 ellenében - választották meg, mivel a 15 szóba került személy közül 14 nem vállalta a jelölést. Nyikita Mihalkov nem jelöltette magát újra az elnöki tisztségre.

Mihalkov távozása előtt némi éllel bejelentette, hogy a kongresszus legitimitását meg fogja vizsgálni az igazságügyi minisztérium, de hozzátette, hogy amennyiben a tanácskozás eredményét érvényesnek nyilvánítják, szívesen gratulál majd Hucijevnek.

Mihalkov már a kongresszus első napján, csütörtökön kétségbe vonta a tanácskozás jogszerűségét egyebek között arra hivatkozva, hogy a szövetség szakmai csoportjai a szükséges többség nélkül választották meg a kongresszusi küldötteket, és az igazságügyi minisztérium állítólagos figyelmeztetésére hivatkozva megpróbálta megakadályozni a szavazást, továbbá megtagadta elnöki beszámolója felolvasását. Emellett kilátásba helyezte, hogy a "tulajdonképpeni kongresszust tavasszal tartják majd meg". Előzőleg az alkotók jelentős része jelezte, hogy szabadulni akar Mihalkovtól.

A számvevő bizottság beszámolójából többek között kiderült, hogy a szövetség gazdasági tevékenysége nem a terveknek megfelelően zajlik, nem folynak be a tagdíjak, a szövetség ingatlanaiért a bérlők a moszkvai áraknál lényegesen kevesebbet fizetnek, illetve egyes bérlők több éve egyáltalán nem fizetnek, és a renoválásra szoruló ingatlanokban nem történik semmi. A jó hír az, hogy a szövetség tulajdonában lévő ingatlanok értéke az egy évvel ezelőtti becslés óta 80 millió dollárról 120 millióra nőtt. A Moszkovszkij Komszomolec című lap szerint alighanem ez  indokolja az elnöki tisztség körüli vitát.

Hucijevet már régebben emlegették lehetséges és kívánatos elnökként, akitől azt várják, hogy talán vissza tudja állítani a filmesek egymás közötti toleráns magatartását, méltóságát és még talán humorát is. Felhozták, hogy a szovjet-orosz filmművészet egyik ikonja, aktív rendező és jó szervező, s hogy az Orosz Filmművészek Szövetsége "régi, értelmiségi hagyományainak, a lelkiismeret és az erkölcs utóbbi években elveszett ideáljainak megtestesítője".

Hucijev két legismertebb filmje a Mi, húszévesek (eredeti, majd később visszaállított címén Iljics őrcsapata) és a Júliusi eső az 1960-as évek terméke, s bár viszonylag kevés nagyjátékfilmet készített, tanított a moszkvai filmművészeti főiskolán, s számos fontos tisztséget töltött be többek között a szövetségben is. Tisztességéhez, tekintélyéhez kétség sem férhet, s 83 éves kora ellenére remekül tartja magát.

Mihalkov tehetségét és filmjeit mindenki nagyra értékeli, de emberi tulajdonságai miatt sokan nem szeretik. Ugyanakkor sokan féltek eltávolításától, mivel igen befolyásos embernek tartják. A rendező jelenleg a Csalóka napfény című filmjének folytatásán dolgozik, csaknem egy éve mutatták be a Kritikus tömeg (12) című alkotását, nem sokkal korábban pedig Vlagyimir Putyin akkori elnökről készített filmet annak születésnapja alkalmából.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását