2024. május 3. - Tímea, Irma

Később nyit a szoc-kiállítás

Az eredetileg tervezetthez képest később, csak szeptember végén nyílik meg a Szoc-art kiállítás Debrecenben, a Modem Modern és Kortárs Művészeti Központban - tájékoztatták a szervezők az MTI-t hétfőn.
2008. augusztus 4. hétfő 13:20 - Hírextra
Közleményük szerint a műveket szállító kamion addig nem indulhat el Moszkvából, amíg az orosz kulturális minisztérium munkatársai nem készítenek írásos nyilatkozatot minden egyes alkotás művészi besorolásáról és anyagi értékéről.

Mivel ez a procedúra a nyári szabadságolások miatt késik, s extrém esetben akár további egy hónapig is elhúzódhat, a debreceni művészeti központ a nagy érdeklődéssel várt kiállítás megnyitását az eredetileg tervezett augusztus 14-ről szeptember 25-re halasztja. Ez az időpont egybeesik a Modem második születésnapjával.

"Jó hír viszont, hogy a tárlat megnyitójára - mások mellett - Debrecenbe érkezik Vitalij Komar, az irányzat egyik megalapítója, aki jelenleg New Yorkban él. A tervek szerint összesen 16 orosz művész tart majd performanszokat, köztük a világhírű Blue Noses csoport két tagja is" - írták a közleményben.

A szervezők felidézték, hogy a tárlaton 64 alkotó munkáit láthatja majd a közönség - ilyen nagyszabású kortárs orosz kiállítás 1949 óta nem volt Magyarországon. Ám amíg annak idején politikai okokból jött létre (az egykori Nemzeti Szalonban) a tárlat, a debreceni kiállítást kizárólag művészeti szempontok motiválják.

Ismeretes, hogy a kiállítás kurátorát, Andrej Jerofejevet hat héttel ezelőtt elbocsátották a Tretyakov Képtárból és a tervek szerint megszüntetik az általa vezetett kortárs részleget. Időközben az ügyészég hivatalosan is azzal vádolta meg a művészettörténészt, hogy két, általa rendezett képzőművészeti kiállítás megsértette Oroszország jó hírnevét.

A debreceni tárlat orosz társszervezőinek tájékoztatása szerint a Jerofejev ellen indult eljárás nem hozható összefüggésbe az orosz kulturális minisztérium mostani döntésével, arra ugyanis az intézménynek a hatályos jogszabályok alapján törvényes lehetősége van.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását