2024. április 29. - Péter

Ókori leletekre bukkantak

Három márványfejet - egy felnőtt férfit, egy asszonyt és egy fiatal fiút ábrázoló ókori alkotást fedeztek fel macedón régészek Prilep közelében, az ősi Stibera város feltárása során.
2008. december 18. csütörtök 14:50 - Hírextra
"A legutóbbi leletek is azt bizonyítják, hogy Stibera gazdag város volt tehetős polgárokkal. A húszezer lelkes település a Kr.e. III. és a Kr.u. III évszázad között létezett. A márványfejek mellett görög és latin nyelvű feliratos dísztáblák is előkerültek, amelyek szövege arról tanúskodik, hogy Stibera fontos szerepet játszott a Kr.u. II-III. évszázadban" - nyilatkozta a leletekkel kapcsolatban Liljana Kepeszka, a Prilepi Múzeum régésze.

Nem sokkal korábban három márványszoborra bukkantak a régészek - az egyik Nikét, a győzelem görög istennőjét, a másik egy Efeb nevű ifjút, a harmadik pedig egy fiatal nőt ábrázol - olvasható az Archaeologica című régészeti hírportálon.

A macedón kulturális tárca által finanszírozott ásatások során eddig összesen 31 márványszobor került napvilágra, az ókori város feltárását jövőre fejezik be a régészek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását