2024. május 3. - Tímea, Irma

Az SZDSZ-es is örül a Gárda oszlatásnak

Az SZDSZ üdvözli a Fővárosi Bíróság ítéletét, melyben feloszlatta a Magyar Gárda Egyesületet - írta csütörtöki közleményében a liberális párt. Az SZDSZ szerint a perben hozott ítélet rendkívüli fontosságú a fiatal magyar demokrácia számára.
2008. december 18. csütörtök 09:18 - Hírextra
"Bebizonyosodott: az SZDSZ-nek igaza volt, amikor következetesen, minden egyes alkalommal ellenállt a szólás- és gyülekezési szabadságot a szélsőjobboldali veszélyre hivatkozva szűkíteni kívánó törekvéseknek. Bebizonyosodott, a liberálisoknak igazuk van, amikor következetesen azt vallják, hogy az emberi méltóságot sértő törekvések ellen a hatályos magyar jogszabályok alapján eredményesen lehet fellépni" - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.
A liberálisok szerint a Fővárosi Bíróság ítélete megmutatta: az ilyen csoportok ellen a jogállam minden eszközével eredményesen fel lehet lépni, ha törvénysértő, alkotmányellenes a tevékenységük.
Az SZDSZ közleményében kiemelte, hogy a szabadságjogok csorbítása jelenti a demokráciára a legnagyobb veszélyt, nem a marginális demokráciaellenes csoportok.
A Fővárosi Bíróság kedden hozott elsőfokú, nem jogerős ítéletével oszlatta fel a Magyar Gárda Hagyományőrző és Kulturális Egyesületet.
A Magyar Gárda Mozgalom szerint a szerveződést létrehozó egyesület nem követett el jogszabályba ütköző cselekedetet, ezért a feloszlatást kimondó bírósági ítélet nem megalapozott.
A miniszterelnök kijelentette: nagyon örült a bírósági döntésnek, "nagy kő esett le" a szívéről, amikor értesült az ítéletről. Azt várjuk, hogy később a jogerős döntés is ugyanezt fogja megerősíteni" - jegyezte meg Gyurcsány Ferenc.
Orbán Viktor, a Fidesz elnöke azt mondta: a bíróság döntését nem tiszte minősíteni, a magyarországi alkotmányos rend fontos része, hogy ezekben az ügyekben a bíróságokat döntési jog illeti meg, és ezt tudomásul kell venni. A Fidesz elnöke ugyanakkor hozzátette: nem gondolja, hogy egy bírósági ítélettel meg lehet változtatni, "azt az altalajt, azt a valóságot, amelyből kisarjadnak az egyébként frusztráltságból, dühből, elégedetlenségből fakadó, az alkotmányos rendszeren magukat kívülre helyezni akaró mozgalmak". Szerinte ez a politikusok dolga.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását