2024. május 2. - Zsigmond

Élünk a szabadságunkkal?

A magyar sajtó és újságíró 1989 óta szabad, a kérdés csak az, hogy mennyire tudnak élni ezzel a lehetőséggel - mondta az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) médiaszabadság-felelőse a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) pénteki
2008. március 14. péntek 13:36 - Hírextra

 A sajtószabadság legfőbb mentsvára az a sokszínűség, amelyik önfenntartóvá teheti a sajtót - jelentette ki Haraszti Miklós a Magyar Sajtó Napja alkalmából rendezett eseményen, s hozzátette: "igen virulens a magyar pluralizmus", minden irányzat és vélemény hozzáfér a nyilvánossághoz.

Ugyanakkor, mint mondta, "vannak olyan törvények, amelyek túlélték a sajtószabadságtalanság korszakát", itt említve: "a XXI. századhoz nem illik, hogy az újságírók hibáját kriminalizálják".
Megjegyezte, olyan "fontos aprómunkák" vannak még hátra, mint az 1986-os sajtótörvény megújítása, mivel az "nem a pluralizmus viszonyaira lett szabva", egyben sürgette, hogy a sajtó területén szülessen egy "nemzeti etikai önszabályozás".

Az 1978-ban alapított Aranytoll-díjat az idén Bakó Endre, a Hajdú-Bihari Napló kulturális rovatának egykori vezetője, a Népszabadság fotórovatvezető-helyetteseként nyugdíjba vonult Bánhalmi János, az egykor a Magyar Televízió pécsi stúdióját vezető Békés Sándor, az RTL Klub Forma-1 közvetítéseinek moderátoraként ma is tevékeny Dávid Sándor, valamint Garancsy Mihály, a TermészetBÚVÁR magazin főszerkesztő-helyettese vehette át.

Ugyanezt az - életműdíjként odaítélt - elismerést kapta Halák László, az MTV Ifjúsági osztályának volt vezetője, Hovanyecz László, a Népszabadság munkatársa, a fél évszázadon át a Magyar Rádióban dolgozó Kapás Irén, a ma is az Axel Springer kiadó tanácsadójaként tevékenykedő Kloss Andor, valamint a Harmadik Évezred folyóiratnál lektorként és szerkesztőként tevékenykedő Szentgyörgyi Zsuzsa.

A határon túli magyar sajtó képviselői közül Koczka Görgy nyugdíjas temesvári újságíró és Szénási György, a szlovák televízió magyar adásának szerkesztője vehette át az elismerést Eötvös Páltól, a MÚOSZ elnökétől és Szepesi Györgytől, a díjat odaítélő bizottság elnökétől.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását