2024. május 16. - Mózes, Botond

A Fidesz most lealázná az MSZP-t

A Századvég-Forsense és a TÁRKI szerint decemberben újra nőtt az MSZP és a Fidesz támogatottsága közötti különbség; a Nézőpont Intézet szerint jelenleg kétszer akkora szavazótáborral rendelkezik a Fidesz, mint az MSZP. A közvélemény-kutató cégek szerdán j
2008. december 17. szerda 19:10 - Hírextra
A Nézőpont Intézet kutatása szerint - amelyet a Heti Válasz számára készített, és a lap e heti számában jelenik meg - a biztos szavazók körében a Fidesz továbbra is körülbelül kétszer akkora szavazótáborral rendelkezik, mint a szocialisták.

Mint írják, a Fidesz szavazóihoz csatlakozók tavasszal 3,3 milliósra növelték a párt táborát, a különbség azonban hónapról hónapra csökkent az MSZP és a legnagyobb ellenzéki párt között, és végül a Fidesznek ezeket a szavazókat nem sikerült hosszú távon megtartania, "a Gyurcsány-ellenesség már nem tudott ennyi embert egy platformon tartani".

Ez - teszik hozzá - "nem biztos, hogy problémát jelent Orbánéknak", ugyanis elsősorban olyan szavazókról van szó, akik ideiglenesen lettek Fidesz-szimpatizánsok. Korábban soha nem voltak azok, és nem kötődtek a jobboldalhoz.

A felmérés szerint ezzel párhuzamosan jól megfigyelhető a szocialisták "visszaerősödése". Ugyanakkor az MSZP-nek nem sikerült újabb támogatói rétegeket meghódítania, csupán a korábban elbizonytalanodó, illetve "rejtőzködő" MSZP-szavazók bátorodtak fel.

A tavaszi mérésekben azoknak, akik 2006-ban az MSZP-re voksoltak, csak a fele állította, hogy most is a baloldalra szavazna, majd ősszel ez már meghaladta a 60 százalékot. Gyurcsány Ferenc tehát még nem veszített, a szocialistáknak még vannak tartalékaik - hangsúlyozza a Nézőpont Intézet.

A 2008-as év legnagyobb vesztesei a kis pártok - állapítják meg. Megújulási kísérleteik dacára támogatottságuk a parlamenti küszöb alatt van a biztos szavazók körében, és a népszerűségi adatok ezt még jobban alátámasztják.

Az intézet felmérése november 29. és december 7. között készült, ezer ember megkérdezésével.
A Századvég-Forsense december 2-12. között végzett, ezer ember megkérdezésén alapuló közvélemény-kutatása szerint újra emelkedni kezdett a két nagy párt támogatottsága közötti különbség.

Míg a novemberi adatfelvétel szerint az MSZP és a Fidesz közötti különbség mérséklődött, decemberben megállt, sőt visszafordult a két nagy párt közötti támogatottságbeli csökkenés. A Fidesz-szavazók aránya az összes megkérdezett körében ugyan nem változott (továbbra is 24 százalék), viszont az MSZP-é 4 százalékponttal csökkent, 14 százalékra. A két párt közötti különbség ezzel újra 10 százalékpontra emelkedett.

A két kisebb parlamenti párt, az SZDSZ és az MDF táborának mérete 1-2 százalékpont körül mozog hónapok óta. Decemberben mindkettő támogatottsága a teljes szavazókorú népesség 2 százalékát teszi ki - írják.

A Századvég-Forsense kutatása szerint a biztos szavazó pártválasztók között még látványosabb a két nagy párt közötti támogatottsági olló növekedése: a biztos szavazó pártválasztók csoportján belül ugyanis a Fidesz támogatóinak aránya öt százalékponttal növekedett (57 százalék), ezzel szemben az MSZP-é ugyancsak öt százalékponttal csökkent (32 százalék). Decemberben tehát 10 százalékponttal, 25 százalékpontosra növelte a Fidesz eddig is tetemes előnyét a biztos szavazó pártválasztók körében. Utoljára szeptemberben volt hasonló mértékű különbség a két nagy párt között.

Az SZDSZ és az MDF továbbra sem éri el a parlamenti bejutáshoz szükséges ötszázalékos támogatottsági értéket.Kéthónapnyi "döntetlen állás" után decemberben valamivel többen látnák szívesebben Orbán Viktort a miniszterelnöki székben, mint Gyurcsány Ferencet.

A TÁRKI elemzése szerint az elmúlt egy évben hónapról hónapra azt mérték, hogy a biztos szavazó pártválasztókon belül a Fidesz 60-70 százalék, míg az MSZP 20-30 százalék körüli támogatottsággal rendelkezett, kivétel volt ez alól a novemberben mért szimpátia, amikor is csökkent a két párt közötti különbség, és a két kisebb parlamenti párt is viszonylag magasabb támogatottságot mutatott. Ennek lehetett valamilyen politikai oka, de az is lehet, a közvélemény-kutatások módszertani sajátossága okozta a novemberi kivételt - mutatnak rá.

A kutatás szerint a Fidesz támogatottsága a felnőtt lakosság körében decemberben 35 százalék (novemberben 31, októberben 33 volt).A kormánypárt támogatottsága a teljes lakosság körében a decemberi 16 százalékkal szemben novemberben 19, októberben pedig 16 volt.

A pártválasztók körében a Fidesz 32 százalékponttal (novemberben 20, októberben 32), a biztos szavazó pártválasztók körében pedig 35 százalékponttal vezet az MSZP előtt (ami novemberben 22, októberben pedig 31 százalékpontnyi különbség volt).

A biztos szavazó pártválasztókon belül a szocialista párt támogatottsága jelenleg 26 százalékon áll (októberben 30, novemberben pedig 32 százalék volt), míg a Fideszé ebben a hónapban 61 százalék, csakúgy, mint szeptemberben és októberben (61-61), novemberben pedig 54 százalék volt.

Az idei évben a kispártok közül az MDF és az SZDSZ támogatottsága a parlamentbe jutáshoz szükséges küszöb környékén mozgott, hol alatta, hol kissé átlépve azt. Decemberben az SZDSZ támogatottsága a teljes felnőtt lakosság körében egy, a pártválasztók között pedig 2 százalék.
Az MDF tábora a teljes lakosságon belül 3, a pártválasztók körében 4 százalék. A biztos szavazó pártválasztókon belül az SZDSZ 2 százalékos, az MDF pedig 4 százalékos táborral rendelkezik a TÁRKI felmérése szerint.

Az adatfelvétel 2008. november 27. és december 12. között történt, ezer ember megkérdezésével.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását