2024. április 25. - Márk

Kiárusítják Ajka vagyonát

A Fidesz ajkai vezetőinek keddi sajtótájékoztatóján elhangzottak szerint a szocialista városvezetés az önkormányzat utolsó vagyonrészeinek eladására készül, a szocialista polgármester szerint viszont füllentenek, csúsztatnak és rosszindulatúak a fideszese
2008. július 15. kedd 21:22 - Hírextra
A szocialista többségű ajkai képviselő-testület privatizációra hírdette meg júniusban az önkormányzat két nyereséges cégét, a távfűtést biztosító Primer Kft.-t és a szemétszállítást végző Avar Kft.-t - mondta a sajtótájékoztatón Ékes József, ajkai fideszes parlamenti képviselő. Szerint még a "színlelt szerződések gyanúja" is felmerül, ugyanis mint elmondta: egy dunaújvárosi kft. - amely cég a pályázók közt van - kérelmet nyújtott be az ajkai önkormányzathoz, hogy az elnevezésében a jövőben használhassa az Ajka helységnevet.

Az Avar Kft. a szocialista képviselők szavazatával megkapta az engedélyt, noha a cég semmiféle tevékenységet sem végez a városban, sőt a kérelme időpontjakor még a pályázatát sem nyújtotta be - jegyezte meg Ékes József, hozzátéve: a pályázat elbírálása előtt már szinte nyilvánvaló, hogy ez a dunaújvárosi cég lesz a nyertes.

Ékes József szerint - aki 1998 és 2002 között Ajka polgármestere volt - az egyik legnagyobb üzlet mindenütt a szemétszállítás, erre Ajka szocialista vezetése most ezt a nagy nyereséget hozó cégét akarja pénzzé tenni.

Ráadásul áron alul, hiszen az évi 1,3 milliárd forintnyi éves árbevételt hozó Avar Kft., valamint a Primer Kft. 49 százalékos tulajdonrészének eladásából származó bevételt összesen egymilliárd forintra "állították be" az idei költségvetésbe - tette hozzá Stolár Mihály, a Fidesz ajkai elnöke, aki azt is megjegyezte: jellemző, hogy - a nagy üzlet reményében - a pályázók közt van az egyik Ajkához közeli város önkormányzatának közüzemi cége is.

A távhőszolgáltató és a hulladékkezelő cég privatizációja ellen a Fidesz és a KDNP 10 városi képviselője és Ékes József országgyűlési képviselő helyi népszavazás kiírását kezdeményezte az ajkai képviselő-testületnél, ám ezt a baloldali többség leszavazta - mondta a sajtótájékoztatón Marton József, a Fidesz ajkai szervezete népszavazási kampányának vezetője, aki 1994 és 1998 között volt Ajka polgármestere, akkor még SZDSZ-es színekben. Mint elmondta: ezután bejelentették, hogy aláírásgyűjtést kezdeményeznek, s 6.400 aláírás esetén kötelező lesz kiírni a helyi népszavazást.

A benyújtott aláírásgyűjtő íveket azonban a jegyző nem hitelesítette, hanem a polgármester által gyorsan összehívott rendkívüli ülésen a szocialista képviselők módosították az önkormányzat költségvetési rendeletét, és abba "beemelték" a két cég értékesítéséből származó egymilliárd forintos bevételt - fogalmazott a kampány vezetője. Megjegyezte: ezután már a jegyző is foglalkozott a hitelesítés kérdésével, amit természetesen elutasított, mert hivatkozhatott arra, hogy költségvetési tételekről nem lehet helyi népszavazást tartani.

Ez törvénnyel való visszaélés, hiszen ezzel a módszerrel minden népszavazási kezdeményezést meg lehetne hiusítani; a jegyző döntése ellen bírósághoz fellebbeztünk - hangsúlyozta Marton József.

Schwartz Béla, Ajka MSZP-s polgármestere az MTI-nek elmondta: füllentenek, csúsztatnak és rosszindulatúak a fideszesek, ugyanis Ajkán szó nincs végkiárusításról, ellenkezőleg: tőkét kívánnak bevonni a két cégbe, és versenyhelyzetet teremteni, hogy ne emelkedhessen "az egekbe" a távhő ára.

2008-től a távfűtés szabadáras, s januárban már be is jelentette a Bakonyi Hőerőmű Rt., hogy duplájára emeli az árat - mondta el a polgármester. Az erőmű mint magántulajdonban lévő cég "bármikor, bármilyen árat képes érvényesíteni" - fogalmazott a polgármester, hangsúlyozva: ők a Primer Kft.-t akarják úgy megerősíteni, hogy versenytársa lehessen az erőműnek, kordában tartva így az árakat.

Az Avar Kft. esetében is hasonló a helyzet - tájékoztatott Schwartz Béla, mert fejlesztéshez pénzre van szüksége a cégnek. Megjegyezte: a lerakót azonban nem kívánják értékesíteni, ez fel sem merült, de erről hallgatnak a fideszesek.
Schwartz Béla rámutatott: amikor Ékes József volt Ajka polgármestere, akkor a város vagyona hatmilliárd forint volt, 2002-től mostanáig azonban 35 milliárdos lett ez a vagyon, ami ma is csak növekszik.

A polgármester végül azt hangsúlyozta, hogy az éves költségvetésben eredetileg is szerepelt már a két cég kisebb tulajdoni részének értékesítéséből származó bevétel, de tételesen csak akkor lehetett "beállítani" ezeket az összegeket, miután a pályázatot kiírták.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását