2024. május 11. - Ferenc

A fesztiválok és a környezetvédelem

Egy új környezetvédelmi minőségbiztosítási rendszert hozna létre a fesztiválok "zöldítésére" a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium, amely a jövőben csak "zöld szemléletű és megvalósítású" rendezvényekhez adja a nevét.
2008. december 17. szerda 18:06 - Hírextra
A tárca államtitkára, Oláh Lajos és a fesztiválok szervezői, civil szervezetek egy keddi találkozón 10-15 környezetvédelmi kritériumot állítottak fel, amelyek teljesítése esetén egy-egy szabadtéri fesztivál megkaphatná a "zöld" minősítést 2009-től - tájékoztatta a tárca sajtóirodája szerdán az MTI-t.
A fesztiválokat komplex szempontrendszer alapján értékelnék, és eldöntenék, hogy az adott rendezvény méltó-e a zöld jelzőre. Ez ügyben folyik egy érthető, egyszerű szabályrendszer kidolgozása.

A szempontok között szerepelne például a fesztivál helyszínének körültekintő kiválasztása és utólagos rehabilitációja, a szelektív hulladékkezelés, a tömegközlekedés vagy biciklis közlekedés ösztönzése és előnyben részesítése, az alternatív energiahasználat, a szennyezőanyagok kibocsátásának csökkentése.

A tárca elképzelése szerint lehetőséget teremtenének a fesztiválozóknak arra, hogy ellentételezzék környezetterhelésük egy részét például azzal, hogy a jegy megvásárlásakor válthassanak úgynevezett fajegyet, amelyet a tárca koordinálásával faültetésre fordítanának.

Oláh Lajos hangsúlyozta, hogy a tárca a jövőben csak zöld szemléletű és megvalósítású rendezvényekhez adja nevét, logóját, és csak ezeken vesz részt, vagy vállal fővédnökséget.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását