2024. május 12. - Pongrác

Lefújták a BKV-sztrájkot

Elmarad a BKV zömében buszos szakszervezetei által csütörtökre időzített félnapos munkabeszüntetés - jelentette be Nemes Gábor, a sztrájkbizottság szóvivője szerdán Budapesten a közlekedési vállalat vezetésével folytatott tárgyalás után.
2008. december 17. szerda 17:55 - Hírextra
Nagyon biztatónak találták azt a kormányhatározatot, amelyben a BKV-nak juttatandó mintegy 40 milliárd forintról döntöttek. Már az idén 2-2,5 milliárd forintot kaphat a BKV elsősorban a műszaki területen - mondta a szóvivő.

Nemes Gábor hozzátette: hasonlóképp örülnek annak, hogy a szakszervezeteket bevonják például a kormányhatározatban említett elővárosi közlekedési vállalat részleteinek kidolgozásába. Azonban 2010-ig mindenképpen fenn kellene tartani a sztrájkhelyzetet, mert a kormányhatározat nem oldja meg a cég hosszú távú működési problémáit.

Nemes Gábor szerint rendkívül biztató az a folyamat, amelyet a főváros és a kormány indított el a cég gazdasági problémáinak rendezésére. Ha azonban a kormány által vállalt garanciák nem teljesülnének, akkor természetesen újra sztrájkba lépnek - jegyezte meg.

Kocsis István, a BKV Zrt. vezérigazgatója a szakszervezetekkel megkötött megállapodás után elmondta, hogy a kormányhatározat megteremtette az alapot a megállapodás aláírására, illetve a szakszervezetekkel közösen áttekintették a korábbi megállapodásokat. A vezérigazgató hozzátette: a kormányhatározatban említett, a BKV-nak juttatandó összeg valóban egyszeri, de a jövőre folytatódnak az állam és a főváros között a cég hosszú távú stratégiájáról a tárgyalások. Kocsis István hangsúlyozta: már idén megjön a BKV-nak a kormányhatározatban említett 10 milliárd forint.

A szakszervezetek korábban öt pontban foglalták össze követeléseiket: szülessen törvényi szabályozás a városi közlekedés finanszírozásának rendezésére, az állam növelje a normatív támogatást és a finanszírozás átalakításával teremtse meg a cég stabil működését, a főváros vállalja át a BKV 80 milliárdos tartozásából keletkező kamatterheket, vagy ennek megfelelő támogatással segítse a cég működését.

A követelések között az is megfogalmazódott, hogy a főváros ne a jegyárak növelésével pótolja a cég működéséhez hiányzó költségeket, hanem hozzon létre külön alapot, amely fedezetül szolgálhatna a BKV működéséhez.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását