2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Hamis bankkártyával nyomultak

Öt ország több városában kísérelt meg felvenni, illetve vett is fel hamis bankkártyákkal pénzt több román állampolgár; készpénzt helyettesítő fizetési eszközzel való visszaélés bűntette miatt őrizetbe vette őket a rendőrség - mondta Hebling Ernő alezredes
2008. december 16. kedd 14:05 - Hírextra
A rendőrtiszt elmondta: az OTP biztonsági szolgálata azt tapasztalta, hogy az utóbbi napokban sok gyanús próbálkozás történt fővárosi és vidéki automatáknál; számos visszautasítást regisztráltak, hét kártyát pedig el is nyeltek az automaták. A bank szombat éjszaka arról értesítette a veszprémi rendőrkapitányságot, hogy Zircen próbálkoznak egy automatánál olyan kártyákkal, amelyeket rendre "visszautasít a pénzkiadó szerkezet".

A kiérkező zirci rendőrök két francia rendszámú autóra figyeltek fel, majd üldözni kezdték a kocsikat, és Veszprém előtt - az onnan érkező társaikkal együtt - feltartóztatták a menekülőket. Kiderült, hogy a francia rendszámú kocsikban négy román állampolgár ült; két 35 éves, egy 28 éves férfi, valamint egy 28 éves nő - mondta az osztályvezető.

Hebling Ernő tájékoztatása szerint az autókból több mint száz, Angliában kiállított üzemagyag-feltöltő kártya került elő, amelyeken azonban nem volt aláírás. A kocsikban több százezer forint értékű német, osztrák, francia és magyar mobiltelefont is találtak - tette hozzá.

A kártyák érdekessége az, hogy tulajdonképpen "nyers kártyák" voltak, amelyekre francia állampolgárok személyi adatait másolták, pinkódjukat pedig kamerával vagy távcsővel lesték le - mondta Hebling Ernő.

Az autóban hosszú listát találtak a beszámozott kártyákról és a melléjük írott kódokról - mondta az alezredes, rámutatva: több helyen látszik az is, hogy nem tudták a kódot pontosan lejegyezni, ezért többféle számvariációt is leírtak.

Az OTP ATM-rendszerében december közepén két nap alatt 103-szor próbálkoztak pénzt felvenni, ami részben sikerült is. Más bankok automatáiról egyelőre nincs ilyen információ - jegyezte meg az osztályvezető. Hozzátette: egy francia bank már válaszolt a veszprémi rendőrség megkeresésre, és igazolta, hogy hamisított bankkártyákról van szó.

A bűnözők - akik Budapesten, Tatán, Tatabányán, Győrben és Zircen vettek fel, illetve próbáltak meg felvenni pénzt - Magyarországon több tízmillió forintnyi kárt okoztak, és korábban Franciaországban, Romániában, Németországban és Ausztriában is követtek el hasonló bűncselekményeket. Egy társuk már Budapesten lebukott egy automatánál. Akkor négyen elmenekültek a szállodából, és nyugatra tartottak, de végül Zircnél az újabb próbálkozás után megbuktak - mondta a Hebling Ernő, megjegyezve, hogy az ötödik gyanúsított is már Veszprémben van őrizetben.

A gyanúsítás szerint a bűncselekményt a románok üzletszerűen és bűnszövetségben követték el. A rendőrség indítványozta a banda tagjainak előzetes letartóztatását - közölte a vizsgálati osztály vezetője.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását